EBRD předpovídá "svým" zemím stálý růst, upozorňuje na rizika

24.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. ledna (zpravodaj ČTK) - Růst ve 29 nových tržních ekonomikách střední a východní Evropy a Asie, ve kterých působí Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD), by měl být letos stejně jako loni 4,2 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Vyplývá to z pravidelné předpovědi, kterou EBRD dnes zveřejnila v Londýně a v níž varuje před zvýšenými riziky, například před důsledky vysoké inflace v rozvinutých zemích. Na Slovensku očekává "robustní" růst 3,7 procenta, který je však oproti loňsku o něco nižší.

EBRD, která byla založena v roce 1991 na pomoc ekonomikám postkomunistických zemí, nyní působí v 29 státech od Slovenska po Mongolsko. Česká republika od roku 2007 už pomoc EBRD nedostává.

Pro "svůj" region EBRD odhadla pro loňský rok průměrný růst 4,2 procenta, který by se měl udržet i letos. Banka se tak v zásadě přidržela své předpovědi z října 2010, kdy pro rok 2011 počítala s růstem 4,1 procenta.

Banka současně varuje před riziky ohrožujícími tento růst, které jsou podle ní větší než v říjnu 2010. Riziko vidí v "dlouhodobě vyšší inflaci v rozvinutých zemích, která by mohla vést k tomu, že centrální banky zpřísní měnovou politiku dříve, než se čekalo". Stejně tak upozorňuje na rizika spojená s neklidem na finančních trzích kolem dluhopisů zemí a bank eurozóny.

Ještě horší scénář by mohl nastat, kdyby měnové války přerostly v obchodní tím, že by se zaváděly restrikce pro dovoz. Ke vzniku obchodních bariér mohou také vést rostoucí ceny potravin a obavy o dostatek potravin související s extrémním počasím, uvádí zpráva.

EBRD upozorňuje na různorodý obrázek v jednotlivých státech. V zemích střední Evropy a Pobaltí zaznamenají Slovensko, Estonsko a Polsko letos již druhý rok robustní růst nad tři procenta. Tato předpověď vychází z toho, že německý růst se letos zpomalí jen málo, uvádí EBRD.

Slovensko by mělo nadále těžit z oživení založeného na exportu. Loňský růst by tak měl být čtyři procenta a letos o něco méně - 3,7 procenta. EBRD ale mírně zvýšila předpověď oproti říjnu, kdy počítala s růstem 3,5 procenta. Podle ní by balík fiskálních opatření měl zastavit růst státního dluhu, ale "politické odhodlání realizovat reformy zůstává nejisté".

Polská ekonomika by měla letos růst o 3,6 procenta ve srovnání s 3,3 procenta loni.

Naopak v Litvě a Lotyšsku budou růst brzdit škrty v rozpočtech a důsledky kroků, které řešily úvěrový boom před krizí. Skromný loňský růst v Maďarsku (1,3 procenta), se letos zvýší jen minimálně na dvě procenta, odhaduje EBRD, která kritizuje fakt, že Maďarsko nepřipravilo věrohodnou střednědobou strategii pro snížení deficitu.

V Rusku, které je největší ekonomikou v regionu EBRD, by měl letos růst opět zrychlit poté, co se zpomalil ve třetím čtvrtletí 2010. Tehdy ruskou ekonomiku nepříznivě ovlivnilo horko, sucho a lesní požáry. Letos by měla podle EBRD ruská ekonomika růst o 4,6 procenta, zatímco loni to bylo o čtyři.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK