Továrnám v eurozóně v lednu výrazně rostly ceny materiálů a paliv

24.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. ledna (ČTK) - Výrobní závody v eurozóně v lednu vykázaly nejvyšší měsíční nárůst cen materiálů a paliv od doby, kdy se tyto záznamy pořizují. Ukázala to předběžná zpráva o indexu aktivity v průmyslu i službách (PMI). Zpráva opět dokazuje, že německá ekonomika pohání sektor služeb eurozóny.

Index vstupních cen dosáhl rekordních 79,8 bodu po 74,1 bodu z prosince, vzrostl ale i index výstupních cen. Index aktivity služeb se zvýšil na 55,2 z 54,2 bodu, zatímco ukazatel aktivity ve zpracovatelském průmyslu se mírně snížil na 56,9 bodu z prosincových 57,1 bodu.

Předběžný index vstupních cen PMI v eurozóně se za leden dostal nejvýše od roku 1997, kdy se ukazatel začal sledovat. Dnes přitom prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet varoval před rostoucími tlaky na růst cen ve světě.

Služby tvoří zhruba dvě třetiny ekonomické aktivity eurozóny. Ukazatel aktivity odvětví od bank po hotely je již 17 měsíců nad hranicí 50 bodů, která dělí růst od poklesu. Také ve službách se zrychlil růst cen vstupů, ale na rozdíl od zpracovatelů se mírně snížily ceny výstupů. Naznačuje se tím, že to omezí podnikové zisky.

Hospodářský růst v Německu přispívá i k inflačním tlakům, což Evropské centrální bance přidělává starosti. ECB chce udržet cenovou stabilitu pod kontrolou, když zároveň potřebuje podporovat slabší ekonomiky jako Španělsko a Irsko, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK