Ropa začátkem týdne oslabovala, WTI pod 88 dolary

24.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy začátkem týdne vykazovaly pokles, v němž americká ropa WTI sestoupila pod 88 dolarů za barel a po počátečním růstu začala ztrácet i severomořská Brent. Trh podkopaly rostoucí zásoby v USA i oslabení na akciových trzích po růstu v minulém týdnu.

Cena WTI se odpoledne propadla o dolar a čtvrt na zhruba 87,80 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent oslabila o 30 centů na 97.30 USD a opět se vzdálila maximu 99,20 USD ze 14. ledna, nejvyšší úrovně od října 2008.

Cenová prémie Brentu vůči WTI se tak vyšplhala již na téměř deset dolarů, nejvýše od února 2009. Brent drží nahoře napjaté dodávky ze Severního moře a silná poptávka mladých asijských ekonomik. WTI naopak nadále podkopávají vysoké zásoby na americkém trhu.

Brent se v první části obchodování dostal zpět nad 98 dolarů v reakci na vyjádření saúdskoarabského ministra ropného hospodářství Alího Nuajmího. Ten předpověděl, že globální poptávka po ropě letos vzroste o 1,5-1,8 milionu barelů denně, což je více, než odhaduje Mezinárodni agentura pro energii (IEA). Ta minulý týden uvedla, že Saúdská Arábie záměrně zvyšuje své dodávky na trh nad svou kvótu, aby zbrzdila růst cen.

Ropa je stále hodně vzdálená rekordnímu maximu ze spekulativní vlny poloviny roku 2008, kdy dosáhla 147 dolarů za barel. Většina analytiků v blízké budoucnosti podobný nárůst nepředpokládá. Naopak mocná banka Goldman Sachs, která před třemi roky svými předpověďmi hnala ceny ropy nahoru, dnes s odkazem na snižování volných těžebních kapacit ropného kartelu OPEC předpověděla návrat "strukturálního býčího (rostoucího) trhu s podstatně vyššími cenami".

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů)v 15:49 SEČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent březen 97,30 97,60 New York - Nymex WTI březen 87,84 89,11

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK