Japonské akcie pokračují v růstu, zpevnilo také euro

25.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 25. ledna (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v růstu a jejich hlavní index překročil klíčové technické úrovně. To podle analytiků znamená, že trh by v růstu ještě mohl pokračovat. Na devizových trzích se k růstu vrátilo euro, jemuž pomáhá klidnější situace v eurozóně spolu s růstem tržních sazeb. Euro je tak vůči dolaru na nejvyšší úrovni za téměř dva měsíce.

Hlavní index Nikkei 225 přidal 119,31 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 1,15 procenta na hodnotě 10.464,42 bodu. Širší index Topix vzrostl o 1,3 procenta na 929,28 bodu.

Na devizových trzích se k růstu vrátilo euro, které je k dolaru blízko dvouměsíčního maxima. Jednotné evropské měně pomáhá především zklidnění situace v eurozóně spolu s růstem tržních úrokových sazeb. Část spekulantů se navíc rozhodla otevřít nové pozice a sází na to, že euro bude v růstu pokračovat.

Euro zpevňuje už asi dva týdny a přestože vůči dolaru zpevnilo už velmi výrazně, zatím nejeví žádné známky vyčerpání. Investoři jsou proto ochotni více riskovat, což naopak nesvědčí dolaru.

V závěru obchodování se euro k dolaru prodávalo za 1,3665 USD a během dne se dostalo až na 1,3685 USD. To bylo jen kousek od dvouměsíčního maxima, na němž se ocitlo v pondělí v New Yorku. K japonskému jenu se euro posunulo na 112,60 JPY a je rovněž blízko dvouměsíčního maxima.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK