ČSÚ: Důvěra v českou ekonomiku se v lednu snížila o 0,3 bodu

25.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. ledna (ČTK) - Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v lednu meziměsíčně snížila. Souhrnný ukazatel důvěry ve srovnání s loňským prosincem klesl o 0,3 bodu, mírně klesly podnikatelská i spotřebitelská důvěra. Meziročně je souhrnný indikátor důvěry o 11,6 bodu vyšší, uvedl dnes Český statistický úřad.

Důvěra spotřebitelů se snížila o 0,5 bodu. Mezi podnikateli se důvěra po předchozím růstu meziměsíčně snížila o 0,2 bodu. Důvěra mezi podnikateli se zvýšila v obchodě a ve stavebnictví, v průmyslu se nezměnila a ve vybraných službách meziměsíčně mírně klesla. Ve srovnání s nízkou hodnotou v lednu 2010 je důvěra podnikatelů o 14,2 bodu vyšší.

V průmyslu se v lednu hodnocení současné celkové ekonomické situace i celkové poptávky proti prosinci zvýšilo. Zásoby se podle respondentů zvýšily nepatrně. Využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu se v lednu nepatrně snížilo a dosáhlo 82,3 procenta. Zajištění práce zakázkami odhadují respondenti na 7,2 měsíce, což je více než v předchozím čtvrtletí.

Hlavní bariérou růstu produkce je podle ČSÚ stále nedostatečná poptávka, i když ji proti minulému čtvrtletí uvádí méně respondentů, a to 40,3 procenta. "Respondenti očekávají pro příští tři měsíce udržení tempa výrobní činnosti a zvýšení zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři měsíce se v lednu zvýšilo, pro příštích šest měsíců se nezměnilo," píše ČSÚ.

Celkově se důvěra v průmyslu meziměsíčně nezměnila; proti nízkým hodnotám v lednu 2010 je o 23 bodů vyšší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK