Koruna dopoledne nepatrně posílila k euru a vůči dolaru oslabila

25.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. ledna (ČTK) - Česká měna dopoledne nepatrně posílila k euru a vůči dolaru mírně oslabila. Kolem 10:30 se proti euru obchodovala o tři haléře silnější na 24,19 Kč/EUR a k dolaru o pět haléřů slabší na 17,76 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance ráno otevírala koruna silnější, ale dopoledne se rychle vrací na pondělních 24,20 Kč za euro. "Prakticky to samé můžeme vidět u zlotého a forintu. Ranní dozvuk optimismu, který včera vytáhl vzhůru Wall Street, se projevil na evropských akciích, euru i středoevropských měnách," uvedl Vlk. Dodal, že dopoledne se ale akcie vracejí na pondělní úroveň a euro začíná ztrácet. To má vliv na středoevropský region.

Vlk poznamenal, že po maďarské centrální bance dnes přispěl k tématu úrokových sazeb guvernér ČNB Miroslav Singer. Ten uvedl, že se objevují odchylky ekonomického vývoje od prognózy, které jsou sice malé, ale míří proinflačním směrem. Podle Vlka ale zmínil i posilující korunu, která působí proti růstu cen. Celkově tak nelze tento příspěvek brát jako jasný jestřábí signál, který by měl ovlivnit kurz koruny, doplnil Vlk.

Dolar mírně posiluje, kolem 10:30 se obchodoval na 1,3619 USD/EUR. Kurz může během dneška ovlivnit americká spotřebitelská důvěra, od které se čeká zlepšení. Naopak ceny domů v USA zřejmě zvýrazní svůj meziroční pokles, očekává analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK