ÚOHS chce postupovat přísněji proti zadavatelům zakázek

25.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 25. ledna (ČTK) - Antimonopolní úřad chce postupovat přísněji proti zadavatelům veřejných zakázek. Umožnit mu to má novela zákona, kterou připravuje ministerstvo pro místní rozvoj. Podle ní se výše sankcí může zdvojnásobit. Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj tento záměr vítá, řekl to dnes ČTK.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) může ukládat sankce až do pěti procent z ceny zakázky, novela zákona má zvýšit tuto hranici na deset procent. Horní hranici při ukládání pokut v současnosti ÚOHS příliš nevyužíval. Pokuty činí většinou desítky případně stovky tisíc korun. Milionové řády jsou výjimečné. "V rozhodnutích si vytváříme rezervu pro případné opakované porušení zákona ze strany zadavatele," uvedl Rafaj. V případě, že dojde k zvýšení maximální možné hranice pro uložení sankce hodlá jeho úřad přitvrdit.

Rafaj dále vítá další z novinek. Dodavatelům, u kterých bude pravomocně rozhodnuto, že se účastnili kartelové dohody při veřejné zakázce, bude uložen zákaz plnění veřejných zakázek na tři roky. Tito uchazeči budou zapsáni na takzvaný blacklist, který vede ministerstvo pro místní rozvoj. Podle Rafaje tato změna zákona odradí firmy z účasti na kartelových dohodách. Novela zákona o zakázkách má podle Rafaje také omezit šikanózní podání firem.

Zásadní vliv na činnost úřadu bude mít plánované snížení limitů pro veřejné zakázky malého rozsahu na polovinu. Výrazně se tak navýší počet veřejných zakázek, které bude muset úřad přezkoumávat. "Bude nutné posílení počtu pracovníků, kteří se zakázkami zabývají, odhaduji tak na dvojnásobek," uvedl Rafaj. ÚOHS si aktuálně podle něj v této věci nechává zpracovat externí analýzu. O navýšení počtu lidí bude žádat vládu a ministerstvo financí.

Dnes se zakázkami na úřadě podle Rafaje zabývá 26 lidí, jejich počet by měl být v případě schválení změn 50 až 60. Podle posledních dostupných statistik ÚOHS zahájil v roce 2009 v oblasti veřejných zakázek 309 správních řízení.

Nárůst agendy v oblasti veřejných zakázek trápil ÚOHS ještě před novelou zákona. Podle údajů z konce října 2010 jeden zaměstnanec ÚOHS za měsíc průměrně vyřeší dvě správní řízení, 1,5 podnětu a odpoví na 2,5 dotazu. "Čísla jsou až nehorázná, nestíháme odpovídat na dotazy. Budeme akcentovat dotazy, které mají metodický význam," uvedl tehdy místopředseda ÚOHS Kamil Rudolecký.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK