Španělsko prodalo pokladniční poukázky, úrok citelně klesl

25.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid/Londýn 25. ledna (ČTK) - Španělsko dnes úspěšně pokračovalo v plánovaném prodeji státních dluhopisů a pokladničních poukázek. Dnes prodalo papíry v objemu 2,2 miliardy eur (asi 53,3 miliardy Kč) se splatností tři a šest měsíců. Zájem o ně byl značný a průměrný úrok se výrazně snížil. Španělskému ministerstvu financí se v aukci sešly objednávky, jejichž objem až pětkrát převýšil nabídku.

Přestože se problémy při prodeji pokladničních poukázek nečekaly, silný zájem by podle analytiků mohl odrážet oznámený plán s regionálními spořitelnami. Ty patří ke slabému článku španělského finančního systému. V pondělí vláda uvedla, že dá spořitelnám do září čas, aby si zajistily nový kapitál. Pokud to nepůjde, vláda je zestátní a ozdraví je sama.

Průměrný úrok u tříměsíčních poukázek činí 0,9 procenta, což je výrazné zlepšení proti poslední takové aukci z konce loňského prosince. Tehdy byl průměrný úrok dvojnásobný, a činil tedy 1,8 procenta. U šestiměsíčních papírů se průměrný úrok snížil na 1,8 procenta z předchozích 2,6 procenta, kde byl v prosinci.

Španělsko patří ke slabším článkům eurozóny a podle některých analytiků by mohlo být dalším kandidátem na zahraniční finanční pomoc. Tu už loni bylo nuceno přijmout Řecko a Irsko. Španělé ale tvrdí, že pomoc potřebovat nebudou.

Prodej cenných papírů je prakticky pro každý stát rutinní záležitostí. Z výnosů státy financují své běžné potřeby a cenné papíry prodávají více či méně pravidelně. V současné době se prodeji státních dluhopisů věnuje zvýšená pozornost, protože některé státy mají vysoké dluhy a cenné papíry se jim nedaří prodávat za tak výhodných podmínek jako dříve. Za posledních několik dnů se ale situace zlepšila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK