K. Vary pomohou zaměstnancům z porcelánky nejdříve za tři týdny

25.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 25. ledna (ČTK) - Karlovy Vary pomohou finančně zaměstnancům firmy Starorolský porcelán, kteří jsou už tři měsíce bez výplat, nejdříve za tři týdny. O pomoci mělo už dnes jednat městské zastupitelstvo, nakonec se ale nekonalo, protože Karlovarský kraj přes původní slib odmítl zapůjčit pro zasedání sál. Zastupitelé se musí sejít v náhradním termínu 15. února, oznámil ČTK mluvčí magistrátu Jan Kopál.

Situace zhruba 196 zaměstnanců Starorolského porcelánu je podle předsedkyně odborů firmy Jany Grecmanové tíživá. Část lidí nedostala říjnovou výplatu, většině pak dluží firma mzdy za listopad a prosinec. Pomoc města, jež počítalo s tím, že by nejvíce postiženým vyplatilo 10.000 korun, by přišla vhod.

Znemožnění konání zastupitelstva se podle radnice dotkne i pracovníků a klientů sociálních služeb, příjemců dotací a grantů, osob čekajících na příspěvek města pro krizové situace a dalších lidí i institucí.

Problém se zrušením zastupitelstva vznikl kvůli sporu radnice s hokejovým klubem HC Energie kvůli snížení dotací. Příznivci hokejistů chtěli před jednáním zastupitelstva, které se mělo sejít na krajském úřadu, demonstrovat. Kraj proto magistrátu oznámil v pondělí, tedy pouhý den před jednáním, že městu sál nepůjčí. Jako důvod uvedl kraj, že nechce být do sporu zatahován.

Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD) ale odmítá obvinění, že kraj může za to, že lidé z porcelánky musí na pomoc čekat. "Primátor se ode mne dozvěděl, že zastupitelstvo u nás nebude, minulý týden ve čtvrtek. Nerozumím tomu, proč je nové svolané až na 15. února. Mohlo se konat už tento pátek. Zákon říká, že zastupitelé se mají znát místo konání sedm dní předem," uvedl Novotný.

Podle něj program zastupitelstva neobsahuje materiály, které by se podpory zaměstnanců Starorolského porcelánu týkaly. Dodal, že se změnil zákon, a lidé tak dostávají dávky v hmotné nouzi. Grecmanová však uvedla, že přísná pravidla pro vyplacení zapříčinila, že většina lidí na ni nejspíše nedosáhne.

Podle Kopála se návrh programu včetně materiálů k jednání zastupitelstva sestavuje a distribuuje deset dnů před jednáním. Konečný program stanoví až samo zastupitelstvo na začátku jednání, a to má možnost zařadit i další body. "Informaci o situaci porcelánky jsme znali až v době, kdy byly materiály pro zastupitelstvo distribuovány. I přesto měl být předložen návrh, zda se chtějí zastupitelé tímto tématem zabývat," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK