Důvěra amerických spotřebitelů nejvýše za osm měsíců

25.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 25. ledna (ČTK) - Důvěra amerických spotřebitelů v ekonomiku stoupla v lednu nejvýše za osm měsíců. Stále však není na hodnotě, která značí, že ekonomika je zdravá. Index důvěry se zvýšil na 60,6 bodu z prosincových 53,3 bodu, sdělila dnes výzkumná organizace Conference Board.

Výsledky překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali růst indexu na 54,3 bodu. Index důvěry signalizuje zdravou ekonomiku až kolem úrovně 90 bodů, tam však byl naposledy v roce 2007, na jehož konci začala hospodářská recese.

Američané lépe hodnotí současné ekonomické podmínky i očekávání budoucího vývoje, hlavně díky lepší situaci na trhu práce. Ukazatel očekávání stoupl proti prosinci o osm bodů na 80,3 bodu, nejvýše od května. Indikátor hodnocení současné situace se zvýšil o 5,1 na 31 bodů, což byla nejvyšší hodnota od listopadu 2008.

Lépe hodnotí spotřebitelé rovněž situaci na trhu práce. Procento těch, kdo si myslí, že "získat práci je těžké", se snížilo na 43,4 procenta z 46 procent v předchozím měsíci. Podíl těch, podle nichž "pracovních míst je dostatek", naopak stoupl na 5,2 procenta z 4,2 procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Ekonomové údaje o důvěře spotřebitelů úzce sledují. Výdaje spotřebitelů se na celkové ekonomické aktivitě USA podílejí zhruba 70 procenty a jsou tak důležité pro silný ekonomický růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK