Euro se dnes pohybuje oběma směry, odpoledne stouplo k dolaru

25.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. ledna (ČTK) - Evropská měna se dnes na devizových trzích pohybovala jako na houpačce mezi zisky a ztrátami vůči dolaru. Pozdě odpoledne si sice připsala mírné zisky k dolaru, vzdálila se však dvouměsíčnímu maximu a k jenu klesla. Obchodování dnes ovlivnila první nabídka dluhopisů záchranného fondu eurozóny.

V 18:30 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,15 procenta na 1,3653 USD. Během dne se kurz pohyboval v rozmezí od 1,3573 USD do 1,3688 USD. K jenu euro oslabilo o 0,04 procenta na 112,46 JPY. Dolar vůči jenu klesl o 0,18 procenta na 82,34 JPY.

Evropský fond finanční stability (EFSF), který má především stabilizovat problémové ekonomiky zemí eurozóny, dnes vydal své první dluhopisy a podle očekávání o ně byl mimořádně silný zájem. Ten podle zdrojů skoro devětkrát převýšil nabídku, zadány byly objednávky na dluhopisy v objemu asi 43 miliard eur (více než bilion Kč).

Spekulace, že o emisi je obrovský zájem, přispěla k růstu eura. Později však evropská měna klesla, protože investoři, který nakupovali eura, aby měly dostatek měny pro nákup dluhopisů EFSF, je opět prodávali, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK