Senát bude řešit dluhopisy a změny daňových pravidel

26.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. ledna (ČTK) - Změny daňových pravidel a vydání dluhopisů na krytí většiny schodku předloňského státního rozpočtu bude ode dneška schvalovat Senát. Na programu má také úpravu pravidel pro chov starokladrubského koně nebo novelu, která má umožnit spořitelním a úvěrním družstvům získat bankovní licenci. Horní komora by podle doporučení svých výborů měla tyto návrhy schválit.

Patří mezi ně novela zákona o dani z přidané hodnoty, která mimo jiné umožní vracet daň u obtížně vymahatelných pohledávek a zavádí ručení za nezaplacenou daň. Toto opatření má postihnout především ty prodávající i kupující, kteří se záměrně spojí s cílem vylákat od státu odpočet daně. Novela daňového řádu pak má napravit technické nedostatky spojené s výběrem a správou daní.

Další novela má umožnit záložnám podnikat jako ostatní banky. Musely by ale nejprve požádat o bankovní licenci a změnit svou právní formu na akciovou společnost.

Horní komora se bude zabývat také rozpočtovými pravidly EU a návrhy opatření proti opakování doznívající finanční a hospodářské krize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK