Jihokorejská ekonomika loni rostla nejrychleji za osm let

26.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 26. ledna (ČTK) - Jihokorejská ekonomika v loňském roce prudce oživila z recese let 2008-09 a její hrubý domácí produkt vzrostl o 6,1 procenta, nejrychleji za osm let. V posledním čtvrtletí HDP vykázal růst osmým čtvrtletím po sobě, avšak mezičtvrtletní tempo se zpomalilo na roční minimum. V dnešních předběžných údajích to sdělila korejská centrální banka.

Expanze se ve čtvrtém čtvrtletí zvolnila proti předešlému čtvrtletí na 0,5 procenta z 0,7 procenta v letním čtvrtletí. V meziročním srovnání se však tempo zrychlilo na 4,8 procenta ze 4,4 procenta. Na pokrizový vrchol se růst jihokorejské ekonomiky dostal už v prvním loňském čtvrtletí, kdy HDP mezičtvrtletně získal 2,1 procenta a v meziročním srovnání vzrostl o 8,1 procenta.

K růstu na konci roku přispíval hlavně vývoz, který proti předešlému čtvrtletí posílil o 2,7 procenta. Spolu s růstem soukromé spotřeby o 0,3 procenta to vyrovnalo pokles vládních výdajů o 0,7 procenta a propad produkčních investic o 1,6 procenta.

Loňský růst čtvrté největší asijské ekonomiky byl nejvyšší od roku 2002, kdy jeho tempo dosáhlo 7,2 procenta. V roce 2009 HDP stoupl jen o 0,2 procenta, protože v první polovině roku kvůli globální recesi výrazně klesal.

Korejská centrální banka a vláda počítají letos a příští rok se stabilizací růstu HDP mezi 4,5 procenta až pěti procenty. Centrální banka bude muset podobně jako další dynamické asijské ekonomiky v čele s Čínou zasahovat proti rostoucí inflaci.

Loni Bank of Korea zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 2,75 procenta a letos ekonomové čekají další kroky tímto směrem. Banka minulý měsíc odhadla, že inflace spotřebitelských cen letos vzroste na 3,5 procenta z loňských 2,9 procenta a měla by se udržet v cílovém pásmu 2-4 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK