Senát umožnil vydání dluhopisů za 148 mld. Kč na krytí schodku

26.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. ledna (ČTK) - Senát umožnil vydání dluhopisů za 148 miliard korun na krytí většiny schodku předloňského státního rozpočtu. Jeho deficit vzrostl z původně plánovaných 38,1 miliardy korun kvůli krizi a propadu příjmů státu až na 192,4 miliardy korun. Souhlas s vydáním dluhopisů, o který vláda požádala formou zákona, musí ještě stvrdit prezident.

"Zákon nezvýší zadlužení České republiky, protože k tomu skutečnému zadlužení fakticky již v roce 2009 došlo nenaplněním příjmů státního rozpočtu," řekl dnes senátorům ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Senátoři normu na rozdíl od poslanců přijali na návrh předsedy hospodářského výboru Jana Hajdy (ČSSD) bez rozpravy za pár minut vzhledem k tomu, že státní rozpočet schvaluje pouze sněmovna. O to bouřlivější bylo podle Hajdy projednávání zákona ve výboru. Sociální demokraté Kalouskovi už ve sněmovně opětovně vyčítali, že rozpočet na rok 2009 špatně sestavil a počítal s hospodářským růstem, zatímco ve skutečnosti se ekonomika propadla.

Sněmovna už předloni v listopadu navýšila původně schválený rozpočtový schodek za rok 2009 na 52,2 miliardy korun. Parlament poté schválil zákon, který umožnil vydat na krytí deficitu schodku dluhopisy za téměř 37,7 miliardy korun. Aktuální návrh má umožnit uhrazení dosud nepokryté části schodku.

Dluhopisy mají splatnost až 55 let. Hlavním důvodem je podle ministerstva financí snaha vyhnout se refinančnímu riziku. Pokud by stát pokryl větší část schodku krátkodobými dluhopisy, mohlo by se v případě poruchy na finančním trhu stát, že je nikdo nebude chtít koupit, a stát by tak neměl peníze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK