Senát schválil novelu, která má z trhu dostat nebezpečné hračky

26.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. ledna (ČTK) - Senát dnes přijal novelu zákona o technických požadavcích na výrobky, díky níž by měly z trhu zmizet nebezpečné hračky. Předloha do českého práva zavádí evropskou směrnici, jejímž cílem je chránit děti před poškozením zdraví.

Novela počítá s tím, že dozorové orgány budou mít možnost dát podnět k přezkoumání již vydaného certifikátu, který má potvrzovat bezpečnost hračky. Na dovozce klade povinnost informovat výrobce hračky a dozorový orgán, pokud budou mít podezření, že hračka uváděná na trh nesplňuje technické požadavky a může ohrozit zdraví lidí.

Díky těmto opatřením by se měla udržet, nebo i posílit konkurenceschopnost českých výrobců a dovozců hraček při obchodování jak s ostatními členskými státy EU, tak s ostatními zeměmi, uvedla dříve vláda. Bez přijetí směrnice by byly hračkářské výrobky v rámci vnitřního trhu v podstatě neobchodovatelné kvůli neplnění harmonizovaných technických požadavků.

Česká obchodní inspekce předloni na tuzemském trhu zakázala prodej bezmála 30.000 hraček v celkové hodnotě 2,6 milionu korun. Mezi zakázanými výrobky bylo například 400 kusů akustických hraček, které vydávaly silnější zvuk, než připouštějí normy. Inspekce zakázala také prodej 162 kusů magnetických hraček a 4144 hraček určených pro děti mladší 36 měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK