Ropa se vrátila k růstu, Brent stojí více než 96 dolarů

26.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. ledna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes obnovily růst, k němuž jim pomohl další pokles kurzu dolaru. Ropa zdražuje navzdory dalšímu zvýšení jejích zásob ve Spojených státech, což ekonomové přisuzují solidním vyhlídkám na pokračující růst globální ekonomiky. Pozornost obchodníků se také soustředila na večerní zprávu z dvoudenní schůzky měnového výboru americké centrální banky (Fed).

Krátce před 16:00 se barel severomořské ropy Brent prodával za zhruba 96,50 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena vyšší o více než jedno procento. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zdražila pouze nepatrně a prodávala se za zhruba 86,40 USD.

Brent je tak už o více než deset dolarů dražší než WTI. Zpravidla to bývá obráceně, v posledních měsících ale cenová přirážka u Brentu postupně narůstala. Hlavní příčiny vidí analytici ve vysokých zásobách ropných produktů v americkém Cushingu, což je terminál, z něhož se dodává ropa pro plnění kontraktů uzavřených na burze Nymex.

Měnový výbor Fedu v úterý zahájil první letošní schůzku, žádné zásadní změny se od ní ale neočekávají. Obchodníci naopak předpokládají, že Fed se bude zabývat relativně příznivými vyhlídkami americké ekonomiky, která je největším spotřebitelem ropy na světě. Fed loni zahájil další odkupy aktiv za 600 miliard dolarů.

"Trh vyčkává rozhodnutí Fedu. Trochu oslabil dolar, takže zde máme ten mírný růst (cen ropy)," řekl analytik makléřské společnosti VTB Capital Andrey Kryuchenkov. Euro se tak odpoutalo od zhruba dvouměsíčního maxima k dolaru, kam vystoupilo v úterý. Ropa je nejdražší od podzimu 2008, nad 100 dolarů by se ale podle analytiků v nejbližších dnech dostat neměla.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent březen 96,52 95,25 New York - Nymex WTI březen 86,38 86,19

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK