Budějovický Budvar od února zdraží část své produkce

26.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 26. ledna (ČTK) - Budějovický Budvar od února zvýší ceny u části svého sortimentu o dvě procenta. Týká se to cen sudů o menších objemech a značky Budweiser Budvar. Důvodem zdražení jsou zvýšené náklady na distribuci menších sudů. ČTK to dnes řekl mluvčí pivovaru Petr Samec. Ceny dalšího sortimentu zůstávají beze změn.

Zvýší se ceny u sudů o objemech 20 a 30 litrů, světlého a tmavého ležáku a výčepního piva. Cena stoupne o 30 haléřů na půl litru, uvedl mluvčí. Pivovar vyrábí také například výčepní pivo pod značkou Pardál, toho se zdražení nedotkne.

Od ledna už zdražil největší český pivovar, plzeňský Prazdroj, a to v průměru o dvě procenta. Zvýšení cen se dotklo vybraných značek a typů balení napříč celým portfoliem společnosti, ať už sudového nebo baleného piva. Důvodem bylo zvýšení nákladů na nákup surovin. Skupina sedmi pivovarů sdružených ve skupině K Brewery Group zdražila už loni v říjnu svá piva přibližně o 4,5 procenta. Jedním z důvodů byla mimo jiné slabá úroda sladového ječmene.

Budějovický Budvar loni vyvezl přes 604.000 hektolitrů piva, to je nejvíc v jeho 115leté historii. Meziročně se export zvýšil o 4,3 procenta. Celkový český export piva ale podle odhadů odborníků klesl o 12 procent. Předloni Budvar vyrobil celkem 1,2 milionu hektolitrů piva, meziročně o 2,8 procenta méně. Tržby se mu ale zvýšily o 1,2 procenta na 2,4 miliardy korun. Státní podnik dosáhl zisku před zdaněním 298,6 milionu korun, meziročně o dvě pětiny více. V roce 2009 mu klesl export ve srovnání s rokem 2008 o 0,3 procenta. Budvar vyváží do téměř 60 zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK