Americká vláda prodala poslední účast v bance Citigroup

26.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 26. ledna (ČTK) - Americké ministerstvo financí získalo asi 312,2 milionu dolarů (zhruba 5,5 miliardy Kč) z prodeje warrantů, které drželo ve finančním ústavu Citigroup. Prodej cenných papírů byl poslední snahou vlády získat zpět co největší část ze zhruba 700 miliard dolarů (asi 12,4 bilionu Kč), které administrativa prezidenta Baracka Obamy během finanční krize použila na podporu finančního sektoru.

Ministerstvo mělo dvě třídy warrantů, první prodalo v ceně 1,01 USD za kus, druhou v ceně 26 centů za kus. V obou případech je to lepší výsledek, než si vláda stanovila. Minimální částku u první třídy warrantů stanovila na 60 centů, u druhé pak na 15 centů.

Vláda v minulosti vynaložila na podporu banky asi 45 miliard dolarů (asi 796 miliard Kč). Když se započte výnos ze zmíněných warrantů, pak vydělala na transakci zhruba 12,3 miliardy USD (asi 217,7 miliardy Kč). Warranty jsou speciální cenné papíry. Jejich nákup dává investorovi právo nakoupit v budoucnu stejný počet akcií za fixní cenu.

V případě 255 milionů warantů označených jako skupina A, které vláda prodala za uvedených 1,01 USD, činila fixní nákupní cena 10,61 USD. U 210 milionů warrantů označených jako skupina B, které se prodaly za 26 centů, byla fixní cena stanovena na 17,85 USD.

Akcie banky Citigroup se prodávají za zhruba 4,85 USD a během dnešního obchodování mírně zpevňovaly, podobně jako zbytek trhu. Za poslední rok se kurz pohyboval v pásmu 3,11 až 5,15 USD.

Banka získala finanční pomoc ve výši 45 miliard dolarů na konci roku 2008, kdy vrcholila finanční krize. Její tehdejší průběh citelně zhoršil pád investiční banky Lehman Brothers v polovině září 2008. Záchrana banky Citigroup byla jednou z největších, k níž se vláda odhodlala; více peněz k podobným účelům už získala jen pojišťovna AIG.

Zmíněných 700 miliard dolarů, které vláda uvolnila na podporu finančního systému, jsou peníze daňových poplatníků. Vláda je soustředila v programu TARP (Troubled Asset Relief Program).

Americká vláda už v Citigroup vlastní jen majetkové prioritní akcie za zhruba 800 milionů dolarů (asi 14,2 miliardy Kč). Drží je přes Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) jako záruku proti případným ztrátám z dluhopisů Citigroup, za které ručí právě FDIC. Pokud FDIC žádné ztráty z těchto záruk neutrpí, vrátí se těch 800 milionů dolarů ministerstvu. Vláda by tak zisk ze své investice do Citigroup ještě zvýšila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK