Počet lidí bez práce je ve Francii nejvyšší za více než deset let

26.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 26. ledna (ČTK) - Počet lidí bez práce ve Francii jen za prosinec vzrostl asi o 27.100 a dostal se na 2,725 milionu. Práci tak hledalo nejvíce lidí od března 2000, oznámilo dnes tamní ministerstvo práce. Proti listopadu se počet nezaměstnaných zvýšil asi o procento, meziročně je lidí bez práce asi o tři procenta více.

Konec roku tak ukázal, že situace na trhu práce v druhé největší ekonomice eurozóny zůstává napjatá. Tempo růstu počtu nezaměstnaných totiž zrychlilo, protože v listopadu se počet lidí bez práce zvýšil zhruba o 0,8 procenta.

Data nejsou vypočtena podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) a nezahrnují ani míru nezaměstnanosti. Francouzská média ale výpočtu podle domácí metodiky věnují značnou pozornost, indikátor má i politicky značný význam.

Statistický úřad Insee v prosinci oznámil, že míra nezaměstnanosti se ve třetím čtvrtletí držela na 9,7 procenta. Pokud by se nebrala v úvahu zámořská území Francie, pak by činila 9,3 procenta.

Přestože hospodářské oživení postupně nabírá na síle, Francie má podobně jako další evropské země problém zajistit práci více lidem. Nezaměstnanost nejvíce postihuje mladé a lidi v předdůchodovém věku. Ve věkové skupině do 25 let počet nezaměstnaných za prosinec vzrostl o 1,1 procenta, ve věkové skupině nad 50 let dokonce o 1,6 procenta.

"Francie má křehkou ekonomiku, je mezi silným růstem v severní Evropě a bezútěšnou situací na jihu Evropy," řekl ekonom finančního ústavu BNP Paribas Dominique Barbet.

Průzkumy veřejného mínění pravidelně staví nezaměstnanost vysoko nad ostatní potíže, které Francouzi pociťují. Agentura pro výzkum trhu OpinionWay v polovině listopadu například uvedla, že 64 procent dotázaných se domnívá, že právě nezaměstnanosti by se měla vláda věnovat nejvíce. Až daleko na druhém místě byla nutnost snižovat deficit.

Navzdory vysoké nezaměstnanosti se výdaje spotřebitelů v prosinci ve Francii zvýšily. Velkou měrou se na tom ale podílela snaha využít ještě na poslední chvíli šrotovného. Díky tomu se zvyšoval prodej aut. Za prosinec tak spotřebitelské výdaje podle Insee vzrostly o 0,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK