Přebytek zahraničního obchodu Japonska stoupl o 34 procent

27.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. ledna (ČTK) - Přebytek bilance zahraničního obchodu Japonska v prosinci stoupl o 34 procent na 727,7 miliardy JPY (156,2 miliardy Kč). Růst vývozu již druhý měsíc za sebou zrychlil, což znamená, že poptávka po japonském zboží v zahraničí oživuje. Vývoz je hlavním pohonem ekonomického růstu země. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo japonské ministerstvo financí

Vývoz ze země se v prosinci zvýšil o 13 procent na 6,1 bilionu JPY. V listopadu vzrostl o 9,1 procenta. Zájem by v zahraniční hlavně o stroje a automobily. Dovoz do třetí největší ekonomiky světa se zvýšil o 10,6 procenta na 5,4 bilionu JPY.

Vývoz do Asie, která se na celkovém vývozu Japonska podílí více než polovinou, stoupl o 14,8 procenta. Dodávky do Číny, která je největším obchodním partnerem, pak vzrostly o 20,1 procenta. Export do USA se zvýšil o 16,5 procenta a do Evropské unie o 9,7 procenta.

Za kalendářní rok vývoz stoupl o 24,4 procenta a zaznamenal první růst za tři roky. Vývoz do Číny se vyšplhal na rekordních 13,09 bilionu jenů a na celkovém exportu měl podíl více než 19 procent. Japonský fiskální rok však neodpovídá kalendářnímu, fiskální rok v zemi začíná až 1. dubna.

Vývoz je hlavním motorem japonské ekonomiky a jeho zpomalování v období od února do října doprovázené posilováním jenu vyvolávalo obavy, že ekonomika ztratí růstovou dynamiku. Ve výhledu na rok 2011 jsou však analytici optimističtí a očekávají, že posílení globální ekonomiky zvýší zájem o japonské zboží, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK