Analytici: Růst ekonomiky letos zpomalí kvůli úsporám pod 2 pct

27.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. ledna (ČTK) - Tuzemská ekonomika by měla podle analytiků v letošním roce zpomalit svůj růst pod dvě procenta z 2,3 procenta odhadovaných za loňský rok. Jednou z hlavních příčin budou úsporná opatření vlády. V roce 2012 by se měl růst ekonomiky opět vrátit nad dvě procenta. Vyplývá to z nejnovějších odhadů bankovních analytiků. Úsporná opatření podle nich sníží ekonomický růst zhruba o půl procentního bodu.

"V roce 2011 ekonomiku potáhnou investice a čistý export, vláda bude ekonomiku brzdit," uvedli například analytici České spořitelny. Vývoz ovšem podle nich zpomalí kvůli pomalejšímu růstu v Německu. Na dovozu se pak projeví nižší poptávka domácností. Tu bude podle odhadů omezovat především stále poměrně vysoká nezaměstnanost.

Například analytici Raiffeisenbank poukazují na to, že ekonomický vývoj ve světě je příznivější než dosavadní odhady. To ovšem podle nich neznamená, že oslabení tempa růstu ve světě nemůže ještě přijít. Situaci navíc podle nich nadále komplikuje nevyřešená dluhová krize v eurozóně, kde ministři financí a šéfové vlád jen těžko hledají politickou shodu. "Oslabení ale bude méně hluboké. Optimismus ve světové ekonomice obecně vzrostl," dodali.

Postupně by podle odhadů měla růst inflace, která loni činila 1,5 procenta. Pro letošek ekonomové počítají s inflací ve výši 2,1 procenta a v roce 2012 většinou s jejím dalším růstem až k 2,5 procenta. Výjimkou jsou analytici Komerční banky, kteří pro příští rok odhadují inflaci na 1,9 procenta, ovšem s podmínkou, že se nezvýší sazby daně z přidané hodnoty.

Nezaměstnanost očekávají vesměs analytici letos vyšší než v roce 2010. Zatímco loni činila průměrná míra nezaměstnanosti devět procent, letos by se měla ještě mírně zvýšit. "Nárůst míry nezaměstnanosti bude pokračovat i v prvních měsících roku, téměř s jistotou se dostaneme nad deset procent," uvedli analytici Raiffeisenbank. Hlavní roli bude mít podle nich propouštění ve veřejném sektoru a velmi slabá poptávka ve stavebnictví a dalších odvětvích zasažených výdajovými škrty vlády v oblasti stavebních investic.

"Nezaměstnanost se v průměru v letošním roce příliš od průměru roku 2010 nezlepší - to samozřejmě bude mít za následek to, že růst nominální mzdy bude jenom mírný a bude jenom obtížně pokrývat předpokládaný nárůst inflace," upozornili analytici České spořitelny.

Předběžný odhad vývoje ekonomiky za 4. čtvrtletí loňského roku i za celý rok 2010 zveřejní Český statistický úřad 15. února.

Odhad růstu ekonomiky Instituce 2010 2011 2012 2013 Česká spořitelna 2,3 % 1,9 % 2,5 % 3,2 % Komerční banka 2,3 % 1,9 % 2 % N/A Raiffeisenbank 2,2 % 1,5 % 2,3 % N/A

Zdroj: Finanční instituce

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK