Nekonsolidované tržby Agrofertu loni mírně klesly na 132 mld. Kč

27.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. ledna (ČTK) - Nekonsolidované tržby skupiny Agrofert Holding podnikající v zemědělství, potravinářství a chemickém průmyslu loni podle předběžných výsledků dosáhly zhruba 132 miliard korun. Na dotaz ČTK to dnes sdělil majitel uskupení firem Andrej Babiš. V roce 2009 činily podle předběžných neauditovaných výsledků nekonsolidované tržby Agrofertu 137,3 miliardy korun.

V roce 2009 klesly skupině konsolidované tržby meziročně o 15 procent na 85,89 miliardy korun. Čistý zisk skupiny se pak předloni meziročně snížil o 700 milionů na 3,730 miliardy Kč. Konsolidovaná účetní závěrka tehdy zahrnovala výsledky 203 firem.

Agrofert předloni posílil svou pozici jedničky tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru. Koupil tehdy největšího konkurenta v oboru, podnik Agropol Group, patřící do té doby podnikateli Jiřímu Malúšovi. Do skupiny v současnosti patří například také druhá největší tuzemská mlékárna Olma i druhá největší česká pekárna Penam, součástí holdingu je i společnost Kostelecké uzeniny, největší tuzemský zpracovatel masa.

Skupina je významným hráčem také v chemickém průmyslu. Například společnost Preol patřící Agrofertu provozuje v Lovosicích velký závod na zpracování řepkového semene a výrobu metylesteru řepkového oleje (MEŘO), který se jako biosložka přidává do nafty.

mjr vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK