Inflace v Německu dál rostla, dostala se ke dvěma procentům

27.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 27. ledna (ČTK) - Meziroční míra inflace v Německu v lednu pokračovala v postupném růstu a dostala se k hranici dvou procent. Ukázaly to dnešní předběžné údaje spolkového statistického úřadu. První lednový údaj o vývoji cenové hladiny v eurozóně Evropské centrální bance naznačuje, že její obavy z inflace mohou být oprávněné.

Meziroční růst spotřebitelských cen podle národního měření zrychlil na 1,9 procenta z prosincových 1,7 procenta a údaje harmonizované s metodikou Evropské unie vykázaly růst na dvě procenta z předchozích 1,9 procenta. Ekonomové podle agentury Reuters však čekali u harmonizovaného údaje zvýšení na 2,2 procenta.

Nárůst cen podle úřadu podobně jako v předešlých dvou měsících táhlo zdražování energie a čerstvých potravin. Tento měsíc se nejvíce projevilo zvýšení cen topného oleje, ovoce a zeleniny.

Německý index spotřebitelských cen se na indexu pro celou eurozónu podílí více než čtvrtinou. V prosinci se inflace v eurozóně zvýšila na 2,2 procenta z listopadových 1,9 procenta a překročila hranici dvou procent, kterou ECB považuje za limit cenové stability.

Šéf ECB Jean-Claude Trichet po zasedání bankovní rady před dvěma týdny poprvé po recesi let 2008 a 2009 vyjádřil obavy z cenového růstu a řekl, že kdyby se ukázal být dlouhodobějším, musela by banka proti němu zasáhnout. Dnes na Světovém ekonomickém fóru v Davosu Trichet prohlásil, že ECB a další světové centrální banky nemohou ovlivnit růst globálních cen komodit, jsou však povinny zajistit, aby nevedl k inflační spirále. Před dopadem prudkého růstu cen v rozvíjejících se zemích Asie dnes varoval člen výkonného výboru ECB Lorenzo Bini Smaghi.

ECB by však ve snaze o přitvrzení měnové politiky stála před těžkým dilematem, upozorňují ekonomové. Zvýšení úrokových sazeb by totiž dál oslabilo problematické ekonomiky Řecka, Irska a Portugalska, které ohrožuje dluhová krize.

Finanční ústav Berenger Bank například předpokládá, že růst cen v eurozóně přiměje ECB v průběhu tohoto roku ke zvýšení základní úrokové sazby o polovinu procentního bodu z nynějšího historického minima jednoho procenta, kde ji banka drží od května 2009.

Dnešní údaje z Německa jsou založeny na číslech ze šesti velkých spolkových zemí. Konečnou zprávu vydá úřad v první polovině příštího měsíce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK