Šéfové vlád varovali před růstem cen potravin, žádají regulaci

27.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Davos 27. ledna (ČTK) - Šéfové vlád dnes v Davosu varovali před prudkým růstem cen potravin, který vede v řadě chudších zemí světa závislých na dovozu potravin k nepokojům. Někteří z vládních činitelů žádali přísnější regulaci spekulativních obchodů, zástupci firem a někteří představitelé vlád a mezinárodních institucí však omezování obchodů odmítají. Namísto toho navrhují řešení, která odstraní překážky růstu produkce a skoncují s využíváním značné části zemědělské produkce k výrobě pohonných hmot.

Jordánský státní ministr pro veřejné projekty Imád Fachuri upozornil na situaci zemí Středního východu a severní Afriky, které své základní potraviny dovážejí a nyní se těžce vyrovnávají s růstem cen. "Snažíme se zlepšit nabídku vody a energie, abychom mohli potraviny více pěstovat doma a minimalizovat tím závislost na dovozech a zranitelnost globálními cenami," řekl ministr na rozhovorech Světového ekonomického fóra ve švýcarském horském letovisku.

Právě v zemích arabské severní Afriky se v posledních týdnech odehrávají pouliční nepokoje, motivované kromě politické nespokojenosti i zdražováním základních životních potřeb v čele s potravinami. Dnes se třetí den po sobě konaly demonstrace v Egyptě, které následují po nepokojích v Alžírsku a zejména v Tunisku. Tam dokonce vedly ke svržení dlouholetého prezidenta Zína Abidína bina Alího a jeho útěku ze země.

Indonéský prezident Susilo Bambang Yudhoyono prohlásil, že "příští ekonomická válka či konflikt se může vést o vzácné zdroje, pokud svět nebude v této oblasti spolupracovat". "Představme si ten tlak na potraviny, energii, vodu a zdroje," komentoval prezident odhad, že do poloviny století se počet obyvatel ve světě zvýší o dvě miliardy na devět miliard.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který nyní předsedá seskupení nejvýznamnějších zemí světa G20 i skupině vyspělých ekonomik G7, zopakoval v Davosu svůj pondělní návrh na zpřísnění regulace trhu potravin a ztížení spekulativních obchodů."Regulace. Na nadměrná, ale regulace. Ať ti, kdo kupují ohromná kvanta komodit, budou muset odkládat jako depozitum část financí na nákup těchto komodit," řekl Sarkozy.

Z Bruselu mu sekundoval francouzský člen Evropské komise Michel Barnier, který má na starosti mimo jiné obchodování na finančních trzích. Barnier slíbil, že se zasadí o omezení spekulací s potravinářskými komoditami. "Pokládám spekulace na zemědělské komodity za skandální," řekl novinářům v Bruselu bývalý francouzský ministr zemědělství.

Světové ceny potravin na konci loňského roku vystoupily podle indexu FAO na nejméně dvacetiletý rekord a překonaly maxima z poloviny roku 2008. Ceny pšenice a dalších obilnin tento měsíc dál rostou a nyní jsou nejvyšší za zhruba dva a půl roku.

Proti omezování obchodů se v Davosu postavil Nils Andersen, výkonný šéf dánské přepravní skupiny A.P. Moeller-Maersk. Poukázal na to, že za růstem cen na komoditních trzích nestojí jen krátkodobí obchodníci, ale i jiní aktéři, a to včetně vlád. "Můžeme klidně říct, že když za to mohou spekulanti, je to špatné. Ale mohou k tomu (růstu cen) přispět i vlády jen tím, že se budou snažit zajistit potraviny pro své obyvatelstvo," řekl. Vedle snahy nakupovat do zásob tím poukázal i na tendenci některých producentských zemí omezit administrativně v případech problémů vývoz potravin, jak k tomu na konci loňského léta přikročily Rusko a Ukrajina.

Předseda správní rady největší světové potravinářské skupiny Nestlé Peter Brabeck vyzval vlády ke zrušení podpory biopaliv, která výrazně přispěla k rekordnímu růstu cen v roce 2008. Upozornil, že pokud by měly být splněny cíle pro biopaliva ve vyspělých zemích, znamenalo by to nutnost zvýšit produkci potravinových komodit na trojnásobek.

"Existuje jedno velmi jednoduché řešení: žádné potraviny na paliva," řekl Brabeck. "Nejde o každodenní spekulace. Jde o nápravu fundamentálních vztahů (nabídky a poptávky), což znamená omezit využívání potravin na biopaliva." Vlády USA a EU zvyšují podporu biopaliv i přesto, že mezi vědci a dokonce už i mezi ekologickými organizacemi, které je původně prosazovaly, vznikla prakticky shoda, že výsledný dopad biopaliv na přírodu je celkově škodlivý a energetice v podstatě nic nepřináší.

Australský ministr obchodu Craig Emerson za cestu k řešení potravinové inflace označil otevírání zemědělských trhů a odstraňování překážek produkce. S tím souhlasí jeden z výkonných ředitelů Světové banky a bývalý ministr financí Nigérie Ngozi Okonjo-Iweala.

"Musíme být opatrní, abychom regulaci nepřehnali," řekl Okonjo-Iweala. Za nejlepší řešení pro svět pokládá investice do zemědělství v dosud zanedbávané Africe a větší podporu místním farmářům. "Potřebujeme více investic v Africe, protože více než 50 procent orné půdy na světě je právě tam," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK