Ceny ropy s většinou komodit kvůli údajům z USA klesaly

27.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes spolu s většinou dalších komodit oslabovaly, rozdíl mezi klesající americkou WTI a stále silnou severomořskou ropou Brent se však dál prohloubil. Trhy komodit se odpoledne dostaly pod tlak slabých údajů z americké ekonomiky a specificky na americkou ropu WTI tlačila středeční čísla o výrazném růstu ropných zásob v USA.

Cena WTI před 18. hodinou SEČ oslabila o zhruba 1,40 dolaru těsně pod 86 dolarů za barel. Severomořská ropa Brent po středečním vzestupu o tři procenta a počátečním růstu nad 98 dolarů klesla zpět k 97,80 USD za barel.

Přirážka Brentu k WTI se dostala až na 11,89 dolaru, nejvýše od ledna 2009. Vede k tomu rozdílný vývoj, kdy dodávky Brentu jsou napjaté, zatímco zásoby ropy v USA jsou dál na vysokých úrovních. Minulý týden se ropné zásoby na americkém trhu dál zvýšily o nečekaně vysokých 4,8 milionu barelů.

Ropu a další komodity dnes zasáhly údaje z USA. Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti vzrostl minulý týden nejvyšším tempem od září 2006 a zakázky na průmyslové zboží klesly v prosinci o 2,5 procenta.

Kolísavé údaje podkopávají optimismus ve výhledu americké ekonomiky. "Ukazuje to, že oživování se vyvíjí přerývaně. Trh čekal trend zlepšování, ale ten nepřichází," řekl agentuře Reuters Peter Tuz, prezident firmy Chase Investment Counsel.

Většina komodit po růstu ve druhé polovině loňského roku tento měsíc oslabuje a celkový index komodit Reuters-Jefferies CRB ztrácí od počátku roku 0,6 procenta. Hlavní podíl na tom mají protiinflační opatření v nejlidnatějších a zároveň nejdynamičtějších zemích světa, Číně a Indi.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 17:52 SEČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent březen 97,86 97,91 New York - Nymex WTI březen 85,97 87,33

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK