Japonské akcie po snížení ratingu země oslabily, klesá také euro

28.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. ledna (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes oslabovaly a trh reagoval především na čtvrteční snížení hlavního ratingu Japonsku, k němuž sáhla agentura Standard & Poor's. Oznámení přišlo po skončení obchodování, takže trh mohl zareagoval až dnes. Na devizových trzích oslabovalo euro, naopak japonský jen počáteční ztráty smazal.

Index Nikkei 225 oslabil o 118,32 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 1,13 procenta na hodnotě 10.360,34 bodu. Podobně širší index Topix odepsal rovněž 1,1 procenta a uzavřel na 919,69 bodu.

Agentura Standard & Poor's ve čtvrtek snížila hlavní rating Japonska o jeden stupeň na AA minus, hlavně kvůli vysokému zadlužení. To je vyšší než v případě Řecka nebo Irska, tedy zemí, které byly už loni nuceny požádat o zahraniční pomoc.

Část analytiků nyní upozorňuje, že snížení ratingu může sehrát klíčovou úlohu v tom, jak budou Japonsko dál vnímat zahraniční investoři. Díky nim totiž japonské akcie v poslední době zpevňovaly. Pokud by svůj postoj nyní přehodnotili, mohli by naopak táhnout burzu dolů.

Na devizových trzích se v reakci na snížení ratingu snižoval kurz japonského jenu, během dne však měna část ztrát smazala. Vlně vybírání zisků ale čelilo euro, které za poslední týden výrazně zpevnilo. Trhy nyní vyčkávají na odpolední zprávu o vývoji HDP v USA.

Dolar vůči jenu oslabil na 82,70 JPY, zatímco ve čtvrtek večer v New Yorku se pohyboval kolem 82,90 JPY. Neudržel tak zisky, které jej ve čtvrtek vynesly až na 83,22 JPY. Americkou měnu prodávali jednak vývozci, jednak spekulanti.

Japonská měna se vzpamatovala i vůči euru, kde vystoupila na 113,35 JPY. To je proti čtvrtku nárůst asi o půl procenta. Euro ve čtvrtek vystoupilo na dvouměsíční maximum 114,02 JPY. Euro vůči dolaru oslabilo na 1,3710 USD z předchozích zhruba 1,3730 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK