Nezaměstnanost v Japonsku klesla, zmírnila se také deflace

28.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. ledna (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Japonsku v prosinci činila 4,9 procenta, a snížila se tak z předchozích 5,1 procenta, kde byla o měsíc dříve. Oznámila to dnes tamní vláda. Země se dál potýká s deflací, která Japonsku sužuje nepřetržitě už 22 měsíců. Nicméně v závěru roku roční míra deflace polevila na -0,4 z předchozích -0,5 procenta, kde byla v listopadu.

Analytici nová data hodnotí rozporuplně. Vývoj nezaměstnanosti i cenové hladiny je sice lepší, než se čekalo, což jsou důvody k optimismu a je to i důkaz, že stav třetí největší ekonomiky světa se pomalu zlepšuje. Slabým článkem však zůstávají výdaje domácností i vývoj maloobchodních tržeb, což zase svědčí o tom, že hospodářské oživení je velmi křehké.

Statistika také ukázala, že i když míra nezaměstnanosti klesla, nabídka volných pracovních míst se prakticky nezměnila. Znamená to, že firmy nynějšímu hospodářskému oživení zatím příliš nevěří a zdráhají se vytvářet více míst. Míra nezaměstnanosti ale klesla pod pět procent poprvé za deset měsíců.

Analytici v anketě agentury Kjódó v průměru očekávali, že míra nezaměstnanosti zůstane v prosinci na 5,1 procenta. Se změnou nepočítali ani u deflace.

Zmíněná míra deflace nebere v úvahu změny cen čerstvých potravin. Pokud by je v úvahu brala, pak by byla cenová hladina beze změn, země by tedy měla inflaci 0,0 procenta. Proti listopadu se ceny bez vlivu kolísavých cen čerstvých potravin o 0,2 procenta zvýšily, což je stejný vývoj jako v listopadu. Všechny ceny pak souhrnně klesly o 0,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK