Ekonomický model se musí změnit, varoval šéf OSN

28.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Davos 28. ledna (ČTK) - Pokud se nynější ekonomický model nedočká reforem, bude z hlediska ochrany životního prostředí globálním sebevražedným paktem, který povede ke katastrofě. Na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu to dnes řekl generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Je proto na politické a podnikatelské elitě, aby provedla ekonomickou revoluci a zachránila planetu.

"Potřebujeme revoluci," řekl šéf OSN k otázce jak nejlépe zajistit, aby byla globální ekonomika udržitelná. "Změny klimatu nám ukazují, že původní model je více než zastaralý," upozornil Pan Ki-mun a dodal, že mnoho času k zásadním změnám už lidstvo nemá.

Slova generálního tajemníka OSN se ale u ostatních účastníků fóra setkala se smíšenými pocity, a to jak mezi státníky, tak mezi podnikateli. Reprezentoval je například mexický prezident Felipe Calderón, jeho indonéský protějšek Susilo Bambang Yudhoyono, generální ředitel amerického maloobchodního řetězce Walmart Mike Duke a také spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates.

Nynější ekonomický model nazval generální tajemník OSN receptem na národní katastrofu. Ochraně životního prostředí je prý třeba věnovat větší pozornost.

Světové ekonomické fórum se v Davosu koná pravidelně každý rok. Schůzek se účastní politická a podnikatelská elita z celého světa, včetně ředitelů nadnárodních koncernů a hlav států.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK