Rusko se stalo osmým největším držitelem zlata na světě

28.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. ledna (ČTK) - Ruská centrální banka za prvních 11 měsíců loňského roku posílil své zlaté rezervy o zhruba 135 tun. Informovala o tom dnes Světová rada pro zlato (WGC). Rusko se tak stalo osmým největším držitelem zlata na světě a na devátou příčku odsunulo Japonsko. Rusko není jedinou zemí, která v reakci na finanční krizi posílila zlaté rezervy, o zlato mají zájem i další centrální banky.

Právě sílící zájem o zlato ze strany institucí i jednotlivců přispěl k silnému růstu ceny kovu v minulých letech. Jen za loňský rok se cena zlata zvýšila skoro o 30 procent, za posledních deset let je vyšší o více než 400 procent.

"Tento týden viceguvernér ruské centrální banky Georgij Luntovskij naznačil, že zlaté rezervy banky se za poslední dva roky zvýšily o 280 tun a dál se budou zvyšovat podobným tempem. Každý rok se tak nakoupí alespoň 100 tun," uvedla ke zprávě banka Natixis. Rusko prý bude nakupovat zlato z domácí produkce, s dovozem příliš nepočítá, jak nedávno poznamenal premiér Vladimir Putin.

Konzultační společnost GFMS už dříve uvedla, že Rusko by mohlo být loni pátým největším producentem zlata, a to za Čínou, Austrálií, Spojenými státy a Jihoafrickou republikou. GFMS odhadla, že Rusko mohlo vyprodukovat asi 205,2 tuny zlata.

WGC také uvedla, že prodej zlata z rezerv centrálních bank eurozóny v rámci dohody centrálních bank (CBGA) v nynějším fiskálním roce nedosáhl ani jedné tuny. Fiskální rok začal na konci září. Dohoda CBGA předpokládá, že za jeden rok se neprodá více než 400 tun kovu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK