Ropa díky zrychlení růstu americké ekonomiky výrazně posílila

28.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. ledna (ČTK) - Ceny ropy reagovaly na dnešní údaje o zrychlení americké ekonomiky růstem. Výrazně posílila americká lehká ropa WTI, která se vrátila nad 87 dolarů za barel a smazala celou čtvrteční ztrátu. Zvláště pozitivně trh přijal silný růst spotřebních výdajů.

Cena WTI odpoledne po zprávě o hrubém domácím produktu USA za poslední čtvrtletí posílila o téměř dva dolary až na 87,48 dolaru za barel a kolem 16:30 SEČ se pohybovala kolem 87 dolarů. Na severomořskou ropu Brent údaje tolik nezapůsobily a její cena stoupla jen o třetinu dolaru na 97,75 USD. Prémie Brentu k WTI se tak z dvouletého maxima přes 12 dolarů z první části obchodování zmírnila.

Americká ekonomika zrychlila na konci roku růst na 3,2 procenta ze 2,6 procenta ve třetím čtvrtletí a za celý rok vzrostla o 2,9 procenta, nejrychleji od roku 2005. Čtvrtletní růst byl sice mírně slabší, než se čekalo, příjemně však překvapil nejvyšší nárůst spotřebních výdajů za čtyři roky i silný export.

"Spotřeba v USA dopadla lépe, než se čekalo, a to je nepochybně pro poptávku po ropě pozitivní," řekl agentuře Reuters Carsten Fritsch, komoditní analytik německé Commerzbank.

Ropu WTI v posledních měsících brzdil nepřesvědčivý vývoj americké ekonomiky a nadále nezvykle vysoké zásoby na americkém trhu. Naproti tomu Brent tlačí vzhůru napjaté dodávky severomořské ropy a vysoká poptávka po obdobném typu ropy v Asii.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 16:23 SEČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent březen 97,74 97,39 New York - Nymex WTI březen 87,05 85,64

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK