Pražská burza dnes oslabila kvůli NWR a ČEZ

28.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. ledna (ČTK) - Pražský akciový trh v závěru týdne oslabil, hlavní index PX odepsal 1,68 procenta na 1226,9 bodu. Pražská burza ztratila nejvíc v regionu, především kvůli NWR a ČEZ, vyplývá z výsledků burzy.

Nejztrátovějším titulem dnes byla těžební NWR, její akcie odepsaly téměř šest procent na 280 korun. Titul podle analytiků a makléřů oslabil po oznámení sjednaných cen uhlí. "Odrazil se zde vliv vývoje u dalších společností v sektoru a především menší vliv růstu světových cen uhlí na aktuálně vyjednané dodavatelské kontrakty společnosti," uvedl makléř Patria Direct Jan Korb.

O silných tři a čtvrt procenta na 817,50 Kč oslabily i cenné papíry nejobchodovanější ČEZ. Svůj vliv podle Korba sehrál ústup z lokálních maxim německých energetik a také spekulace o možném záměru prodat turecké aktivity, především ohledně možné dosažené ceny.

Nedařilo se ani akciím AAA Auto, mediální CME, Komerční bance, Philip Morris ČR, textilce Pegas Nonwovens, Telefónice O2 či Unipetrolu.

Bankovní sektor se vyvíjel smíšeně. Zatímco rakouská Erste Bank víceméně stagnovala a dnešek zakončila na 870 korunách, Komerční banka oslabila o 1,60 procenta na 4300 Kč.

Na opačné straně žebříčku se ocitly málo obchodované emise. Ztráty z předchozích seancí podle analytika Komerční banky Miroslava Adamkoviče částečně korigoval developer ECM, který si připsal 2,71 procenta na 77 korun. Přes procento přidaly také VIG a KIT Digital.

Objem obchodů v systému SPAD za dnešní den je 1,803 miliardy Kč, průměrný objem obchodů za poslední rok je 1,247 miliardy korun.

kri vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK