Spotřebitelská důvěra v USA se koncem ledna zlepšila

28.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. ledna (ČTK) - Nálada mezi spotřebiteli ve Spojených státech se koncem ledna zlepšila. Naděje výraznějšího hospodářského růstu a lepší nabídky pracovních příležitostí převážily nad obavami z rostoucích cen potravin a drahých pohonných hmot. Ukázaly to dnes výsledky průzkumu Thomson Reuters a Michiganské univerzity.

Celkový index spotřebitelské nálady se tak v závěru ledna dostal na 74,2 bodu po předběžné hodnotě 72,7 bodu ze začátku měsíce. Byl vyšší i proti odhadu 73,2 bodu od ekonomů, v prosinci byl ale na 74,5 bodu.

Náladu spotřebitelům zlepšilo očekávání vyšší hotovosti na výdaje díky prodloužení úlev z federální daně i dočasnému snížení daně ze mzdy. Hodnocení současné ekonomické situace mezi spotřebiteli ale stále tlumí ceny benzinu, které se drží nad třemi dolary za galon.

"Daňové škrty pomohly zlepšit celkové vyhlídky americké ekonomiky včetně vyhlídek práce," uvedl šéf studie Richard Curtin.

Index očekávání spotřebitelů vzrostl na 69,3 bodu, a dostal se tak nejvýše od června minulého roku. Překonal tak předběžné číslo i předpovědi; v prosinci byl na 67,5 bodu. Index 12měsíčního hospodářského výhledu se držel na 87 bodech ze začátku ledna a je nejvýše od září 2009, napsal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK