Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu klesly o 3,3 procenta

28.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. ledna (ČTK) - Akcie na pražské burze ve čtvrtém letošním týdnu klesly, index PX ubral 3,26 procenta na 1226,9 bodu. Nejvíce posilujícím titulem týdne byly akcie pojišťovny VIG, naopak nejvíce oslabovaly akcie společností ECM, CME a ČEZ. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Světové trhy byly v uplynulém týdnu bohaté na makroekononické zprávy a na výsledky amerických firem. V úterý způsobil negativní překvapení vývoj HDP Velké Británie za čtvrté čtvrtletí. Mírně pod očekáváním zůstal i klíčový údaj o americkém HDP za poslední čtvrtletí 2010," uvedl analytik společnosti Atlantik FT Milan Vaníček.

Nejlepší společností pražské burzy minulého týdne se stala pojišťovna VIG, která si v týdnu připsala zisk 1,1 procenta na 961 Kč. Na začátku týdne oznámila VIG předběžné výsledky hospodaření, která jsou více méně ve shodě s odhady a společnost tím splnila celoroční cíle, upozornil Vaníček.

Naopak největší ztráty zaznamenala společnost ECM, která ze své ceny ztratila 13,8 procenta na 77 Kč. Podstatně ztratila také mediální skupina CME. Její akcie oslabily o 8,5 procenta na 335 Kč, na čemž se podepsala posilující koruna. Akcie ČEZ přišly o sedm procent a končily na 817,50 Kč.

"V příštím týdnu neočekáváme v českém trhu žádné podstatné korporátní události. Pražskou burzu a tituly na ní obchodované budou tak nejvíce ovlivňovat pokračující výsledková sezona v USA a začátek sezony v Evropě, zejména bank," odhadl Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK