Akcie v USA dopoledne klesly kvůli očekávání hospodářského růstu

28.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. ledna (ČTK) - Akcie amerických korporací dopoledne klesly, protože ekonomika USA nerostla tak rychle, jak analytici očekávali. Hrubý domácí produkt se mezi říjnem a prosincem zvýšil v ročním přepočtu o 3,2 procenta, zatímco analytici čekali růst o 0,3 procentního bodu vyšší.

Klíčový akciový index Dow Jones se v poledne newyorského času snížil o 1,1 procenta na 11.852,9 bodu. Index Nasdaq Composite v 18 hodin SEČ podle stránek Yahoo! Finance klesl na 2689,8 bodu se ztrátou 2,4 procenta.

Akcie poslaly dolů i některé znepokojivé zprávy o hospodaření firem za poslední čtvrtletí minulého roku. Automobilový koncern Ford Motor klesl o 12,5 procenta poté, co jeho výsledky nenaplnily očekávání Wall Street. Internetový Amazon.com pak oslabil o 8,3 procenta, protože se zmínil o vyšších nákladech, které mu snížily zisk, napsala agentura AP.

Růst americké ekonomiky se přitom na konci minulého roku zrychlil z 2,6 procenta za třetí čtvrtletí a spotřebitelské výdaje vykázaly nejvyšší nárůst za více než čtyři roky, uvedlo dnes americké ministerstvo obchodu. Za celý loňský rok ekonomika obnovila růst a zvýšila se o 2,9 procenta po poklesu za rok 2009. Byl to její nejvyšší nárůst od roku 2005.

pok vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK