Japonský jen kvůli napětí v Egyptě posiluje k euru i dolaru

28.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. ledna (ČTK) - Japonský jen dnes na trzích posiluje. Důvodem je napětí v Egyptě, které láká investory k bezpečnějším investicím, mezi které se řadí jen a dolar. Euro tak klesá i vůči dolaru, který rovněž podpořila zpráva o vývoji hrubého domácího produktu.

V 18:35 SEČ euro vůči dolaru kleslo o 0,93 procenta na 1,3604 USD a k jenu oslabilo o 1,9 procenta na 111,64 JPY. Vůči dolaru jen posílil o 0,99 procenta na 82,06 JPY.

V Egyptě dnes pokračovaly protesty proti prezidentovi Husní Mubarakovi. Jeho vláda vyhlásila zákaz nočního vycházení a proti demonstrantům byla nasazena armáda. Investoři se mimo jiné obávají zablokování Suezského průplavu, který je pro Evropu klíčovou přístupovou cestou k dovozu ropy a asijského zboží, a rozšíření napětí do dalších částí regionu.

Dolar vůči euru podpořila zpráva amerického ministerstva obchodu o vývoji HDP. Růst ekonomiky USA v loňském čtvrtém čtvrtletí podle prvního předběžného odhadu zrychlil na 3,2 procenta z 2,6 procenta za třetí čtvrtletí. K růstu přispěly hlavně výdaje spotřebitelů, které zaznamenaly nejvyšší růst za více než čtyři roky. Ekonomové sice čekali vyšší tempo hospodářského růstu, odhadovali ho na 3,5 procenta, zpráva nicméně potvrdila, že ekonomika USA nabírá na rychlosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK