V USA skončily další čtyři menší banky, letos je jich už 11

29.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 29. ledna (ČTK) - Americké regulační úřady nechaly zavřít další čtyři menší banky, které nezvládly dopady finanční krize. Od začátku letošního roku tak ve Spojených státech muselo skončit už 11 finančních ústavů. Počet krachů amerických bank by ale měl být letos nižší než loni, kdy jich bylo 157.

Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) zavřela finanční ústav First Community Bank z města Taos v Novém Mexiku, který měl k loňskému září aktiva za zhruba 2,3 miliardy dolarů (asi 40,7 miliardy Kč). Závazky banky převezme ústav U.S. Bank z Minnesoty.

Končí i banka Evergreen State Bank z Wisconsinu s aktivy 246,5 milionu dolarů (asi 4,4 miliardy Kč), kterou převezme ústav McFarland State Bank z téhož státu. Třetí bankou, kterou se úřady rozhodly zavřít, je First State Bank z Oklahomy. Ta měla aktiva 43,5 milionu dolarů (asi 769,2 milionu Kč) a nyní ji převezme ústav Bank 7 rovněž z Oklahomy.

Čtvrtou bankou, která končí, je FirsTier Bank z Colorada. Výši jejích aktiv sice FDIC neuvedla, nicméně oznámila, že závazky banky vůči klientům převezme sama.

Obecní banky mají v USA pořád ještě velké problémy. Z dopadů krize se nedokázaly zotavit tak rychle, jako jejich větší konkurence, protože jsou více závislé na hospodářském oživení. To je v USA relativně slabé, o čemž například svědčí přetrvávající vysoká nezaměstnanost.

Největší bankou, která v USA za finanční krize zkrachovala, byl finanční ústav Washington Mutual. Ten měl v září 2008, kdy jej regulační úřady zavřely, aktiva za zhruba 307 miliard dolarů (asi 5,4 bilionu Kč v dnešním kurzu).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK