V Davosu se kvůli měnám asi schyluje ke střetu bohatých s chudými

29.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Davos 29. ledna (ČTK) - Na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu se kvůli kurzu amerického dolaru a dalších klíčových měn patrně schyluje ke střetu bohatých a chudých zemí. Upozornili na to dnes někteří zástupci podnikatelských kruhů. Některé vlády se v poslední době snaží pomocí různých měnových triků podpořit ekonomiku své vlastní země na úkor zemí jiných.

"Dočkáme se dalšího nacionalismu a protekcionismu. Myslím, že budeme čelit určitému druhu měnových válek," podotkl generální ředitel brazilské energetické společnosti Petrobras José Sérgio Gabrielli de Azevedo, jehož citovala agentura AP.

Na riziko takzvaných měnových válek už koncem loňského roku upozornila právě Brazílie, jejíž měna vůči dolaru vytrvale zpevňuje, a způsobuje tak zemi problémy v zahraničním obchodě. Ačkoli se zdálo, že riziko měnových válek je zažehnáno, v Davosu se opět dostalo na pořad dne. Hlavním tématem je tam totiž otázka podpory zatím ještě křehkého a nerovnoměrného oživení globální ekonomiky.

Například Washington už řadu let tvrdě tlačí na Peking, aby nechal svou měnu jüan zpevnit. Američané jsou přesvědčeni, že jüan je uměle podhodnocen, aby si Čína mohla zachovat konkurenční výhodu v podobě levné práce.

"Spojené státy se budou snažit využít politiky slabého dolaru k oživení ekonomiky. Země jako Brazílie nebo Indie to nebudou akceptovat a přejdou do protiútoku. Pak přijdou spory a konflikt," upozornil šéf Petrobrasu. Jeho slova se přitom nesla ve stejném duchu jako obavy některých dalších účastníků davoského fóra.

Spojené státy, Velká Británie a další země přitom své centrální banky podporují v jejich snaze pumpovat do finančního systému další peníze, aby tak ekonomice poskytly další podporu. Americká centrální banka (Fed) loni na podzim spustila druhé kolo takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky a vytiskne další dolary v objemu alespoň 600 miliard dolarů (asi 10,6 bilionu Kč).

"Jen málo z nás by řeklo, že lepší je posílení jüanu," oponoval ministr zahraničí Austrálie Kevin Rudd čínským představitelům, kteří na fóru hájili měnovou politiku Pekingu.

Čína se většího uvolnění kurzu měny obává, ačkoli ceny potravin v Číně citelně vzrostly a zvyšují i celkovou inflaci. Podobná situace, tedy růst cen potravin, které tlačí na růst životních nákladů, je považována za jednu z hlavních příčin současných nepokojů a protivládních demonstrací na Blízkém východě.

Rudd řekl, že svět má vážné obavy z toho, jak se Čína s inflací vypořádá. Zároveň vyzval Peking, aby zavedl takový směnný kurz, který bude odpovídat realitě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK