Aerolinky ruší lety do Káhiry, dopady pocítí celá ekonomika

30.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Káhira/Frankfurt 30. ledna (ČTK) - Na mezinárodním letišti v Káhiře uvízly tisíce lidí, jejichž let byl kvůli tamním nepokojům odložen anebo úplně zrušen. Cestující se kvůli zákazu vycházení nemohli od večerních hodin dostat ani z letištní haly, některé země ale už začaly s evakuací svých občanů. Současné nepokoje a především narušení cestovního ruchu se podle analytiků odrazí na stavu celé ekonomiky, i když dopady by mohly být jen krátkodobé.

Řada evropských cestovních kanceláří zrušila lety do Egypta a většina aerolinek cestujícím povoluje bezplatnou změnu rezervace. I kdyby se podařilo nepokoje zastavit a turistika by se relativně rychle vrátila k normálu, dopady budou znát tak jako tak. Cestovní ruch se na růstu hrubého domácího produktu podílí z více než 11 procent.

Britská letecká společnost British Airways vyslala do Káhiry zvláštní letadlo, aby evakuovalo turisty. Pomoc s evakuací nabídly i Spojené státy a Turecko, které také vyslalo několik letadel. "Rezervovali jsme charterový let, abychom odtamtud dostali co nejvíce lidí," podotkl mluvčí British Airways.

Každé osmé pracovní místo v Egyptě je právě v cestovním ruchu, analytici ale tvrdí, že dopady pořád ještě mohou být jen krátkodobé. Hodně ale bude záležet na tom, jak rychle se podaří situaci uklidnit. Nepokoje, které vedle Káhiry zasáhly i další velká města včetně Alexandrie, ale turistická letoviska prozatím neovlivnily. Na pobřeží Rudého moře je podle agentury Reuters v různých letoviscích na 40.000 turistů z Ruska, kteří dovolenou v Egyptě zkrátit nehodlají.

Cestovní ruch v Egyptě dostal tvrdou ránu i v roce 1997, kdy ozbrojenci postříleli 58 turistů v Luxoru. Po tomto incidentu byl cestovní ruch také otřesen, velmi rychle se ale vzpamatoval. Od té doby se Egypt s podobnými násilnostmi dokázal vždy vypořádat relativně dobře, včetně bombových útoků v turistických letoviscích na Sinajském poloostrově.

V roce 2009 navštívilo Egypt zhruba 12,5 milionu turistů, kteří do egyptské státní pokladny přivezli kolem 10,8 miliardy dolarů (více než 190 miliard Kč). Cestovní ruch patří v Egyptě k hlavním zdrojům devizových prostředků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK