Akciové trhy v arabských zemích kvůli Egyptu prudce klesají

30.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dubaj/Káhira 30. ledna (ČTK) - Akciové trhy v arabských zemích dnes prudce oslabily. Investoři se obávají nestability v Egyptě, kterým zmítají nepokoje, a případných dopadů, které mohou tyto násilnosti mít na okolní země Blízkého východu. Burza v Káhiře, která za první tři dny od začátku nepokojů spadla už asi o 17 procent, je z rozhodnutí úřadů dnes uzavřena a neotevře ani v pondělí.

Ztrátám se dnes nevyhnula ani Dubaj, která je finančním centrem Blízkého východu. Tamní burza oslabila o více než čtyři procenta kvůli obavám, že by se nepokoje mohly šířit. Egypt je nejlidnatější zemí arabského světa, s násilnostmi se ale v minulých dnech potýkalo i Tunisko. Tam se teď situace vrací k normálu.

"Je zde ten efekt nákazy, kdy investoři přemýšlejí, zda se to nerozšíří na celý arabský svět," řekl šéf investiční společnosti Gulfmena Alternative Investments Haísam Arabi.

Hlavní index dubajské burzy se za celý den snížil o 4,3 procenta a uzavřel na 1543,02 bodu. Nejvíce, a to o 8,3 procenta, klesly akcie developerské společnosti Emaar Properties, která se podílela na stavbě nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa. Podobně akcie nízkonákladových aerolinek Air Arabia, které expandují do Egypta, spadly o 6,1 procenta.

Hlavní index burzy v Abú Zabí odepsal 3,7 procenta a uzavřel na 2561,06 bodu. Největší ztrátu měly akcie společnosti Dana Gas, která se zaměřuje na produkci zemního plynu a které klesly o 9,9 procenta. Nepomohlo přitom ani ujišťování, že egyptská součást firmy žádné problémy nemá. Klesaly ale i další burzy v regionu, index kuvajtských akcií oslabil o 1,8 procenta na 6822 bodů, akcie v Kataru odepsaly asi tři procenta na 8709,77 bodu.

Jedinou burzou v regionu, která dokázala zpevnit, byla Saúdská Arábie. Tamní index přidal 2,5 procenta na 6425,39 bodu, podle analytiků je ale příčiny třeba hledat v tom, že pracovní týden v Saúdské Arábii začíná už v sobotu. Burza tak na vývoj v Egyptě reagovala o den dříve, kdy také prudce klesla. Dnes tak jen smazala část vysoké sobotní ztráty, která dosáhla více než šesti procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK