ČD loni stouply tržby za jízdné, očekávají vyrovnané hospodaření

31.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. ledna (ČTK) - Českým drahám loni meziročně vzrostly tržby z prodeje jízdenek o 169,5 milionu na 5,9 miliardy korun. Za tříprocentním růstem byla zvyšující se průměrná přepravní vzdálenost, uvedla dnes společnost. Celkové hospodaření Českých drah za loňský rok by tak podle mluvčího Petra Šťáhlavského mohlo skončit na nule. V předchozím roce ČD zaznamenaly zhruba miliardovou ztrátu.

Ze zhruba 1,5procentního růstu průměrné přepravní vzdálenosti podle ČD vyplývá, že cestující si zvykají využívat vlaky pro dopravu na střední a delší vzdálenost. Obdobný trend dopravce zaznamenal již v předchozím roce.

Počet zákazníků proti předloňskému roku, kdy společnost zaznamenala sedmiprocentní úbytek cestujících, zůstal na přibližně stejné úrovni. "Kvůli vyšší nezaměstnanosti a nižšímu počtu žáků a studentů mírně poklesl počet traťových či žákovských jízdenek pro pravidelné dojíždění do zaměstnání a do školy, naopak se výrazně zvyšuje počet cestujících na střední a delší vzdálenosti," napsaly ČD v tiskové zprávě.

Ve vnitrostátní přepravě se tržby zvýšily o 203 milionů korun. V mezinárodní přepravě v eurovém vyjádření společnost dosáhla dvouprocentního nárůstu, kvůli silné koruně se ale podle Českých drah výsledný údaj snížil o 33,5 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK