Výdaje spotřebitelů v USA rostly loni nejrychleji za tři roky

31.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 31. ledna (ČTK) - Výdaje spotřebitelů ve Spojených státech loni stouply o 3,5 procenta. To byl nejvyšší růst od roku 2007, tedy od doby před začátkem recese. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

V samotném prosinci výdaje stouply o 0,7 procenta po listopadovém zvýšení o 0,3 procenta. Výdaje tak rostly již šestý měsíc za sebou. Analytici čekali zvýšení jen o půl procenta.

Příjmy domácností stouply v prosinci o 0,4 procenta, stejným tempem jako v listopadu. S růstem výdajů se snížily úspory domácností na 614,1 miliardy USD z 634,4 miliardy v listopadu. Úspory byly nejnižší od března.

V samotném čtvrtém čtvrtletí výdaje vzrostly o 4,4 procenta, nejrychleji za čtyři roky. Ekonomové očekávají, že výdaje spotřebitelů zůstanou letos silné, tempo růstu však má být pomalejší než ve čtvrtém čtvrtletí 2010, napsaly agentury AP a Reuters.

Výdaje spotřebitelů ekonomové a analytici pozorně sledují, protože na celkovém ekonomickém výkonu země se podílejí zhruba 70 procenty. Zpráva z konce minulého týdne ukázala, že růst hrubého domácího produktu USA zrychlil ve čtvrtém čtvrtletí na 3,2 procenta z 2,6 procenta ve třetím čtvrtletí. Ekonomiku podpořily hlavně výdaje spotřebitelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK