WSJ:Loňský rok amerických firem bude patřit k nejlepším za 12 let

31.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. ledna (zpravodajství ČTK) - Velkým firmám ve Spojených státech se v uplynulém čtvrtletí dařilo, napsal dnes s odvoláním na dosud zveřejněné výsledky asi poloviny z nich deník The Wall Street Journal. Americké korporace tak podle něj mají nakročeno ke třetímu nejlepšímu roku za posledních 12 let. Silné pokroky přitom zaznamenaly telekomunikace a energetika. Dobrým výsledkům nahrává i oživení finančního sektoru.

Vážené zisky firem představujících 54 procent tržního hodnoty prestižního akciového indexu Standard & Poors 500 loni vzrostly o 17 procent. Údaj podle WSJ nezahrnuje výsledky finančních firem, které v roce 2009 kvůli krizi postihly mimořádné ztráty, a zkreslily by proto srovnání.

Příznivé výsledky velkých amerických firem navíc mají solidní základ. Zatímco v počáteční fázi oživení jejich hospodaření táhlo vzhůru zejména omezování nákladů včetně propouštění, nyní za nimi stojí i růst útrat firem a spotřebitelů. Tržby sledované skupiny korporací meziročně vzrostly o devět procent. Firmy jsou přesto stále opatrné a propouštění v jejich hospodaření stále hraje důležitou roli. Podle ekonoma investiční banky tyto údaje spolu s poklesem dovozů do USA pro letošní rok představují "zdravější mix" pro výkon ekonomiky.

S&P navíc předpovídá, že zisky všech firem z indexu ve čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostou o 32 procent. Původně přitom odhadoval, že zisky porostou jen o 9,8 procenta. Největší nárůsty přitom zaznamenávají finanční firmy, byť zejména kvůli propadům v posledním čtvrtletí roku 2009. Banky v loňském posledním čtvrtletí těžily z menších odpisů. Zároveň si nemusely dávat stranou hotovost na pokrytí ztrát.

Dařilo se i telekomunikačním firmám, jejich zisky vzrostly o 58 procent. Zisky oceláren, těžebních a chemických firem se pak zvýšily o 45 procent a energetických koncernů o 40 procent. Nejméně se naopak dařilo elektrárnám, jimž zisky klesly o 18 procent; firmám podnikajícím ve zdravotnictví se zisky snížily o 17 procent. Hospodaření farmaceutických firem například ovlivnilo zpomalení výdajů na zdravotní péči či konec patentové ochrany některých léků.

Letos podle WSJ budou výsledky amerických firem ovlivňovat prudké zdražování energií a surovin. Problémy kvůli rostoucím cenám komodit očekává například automobilka Ford Motor či aerolinky Delta Air Lines.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK