Akcie v USA za pondělí vzrostly díky solidním firemním výsledkům

01.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. února (ČTK) - Akcie amerických korporací v pondělí vzrostly díky solidním výsledkovým zprávám podniků za poslední čtvrtletí minulého roku a známkám, že ekonomika Spojených států roste. Negativně ale na trh zapůsobil růst cen ropy, který naznačuje nebezpečí rostoucího politického rizika na Blízkém východě.

Index Dow Jones se zvýšil o 68,23 bodu na 11.891,93 bodu, tedy o 0,58 procenta. Index Nasdaq Composite stoupl o 0,49 procenta na 2700,08 bodu, když si 13,19 bodu připsal.

Rostoucí cena ropy na burze NYMEX naznačila přetrvávající nejistotu. V pondělí americká ropa vzrostla o tři procenta na 92,19 dolaru za barel kvůli obavám z toho, že by se nepokoje v Egyptě mohly rozšířit i do zemí, které ropu těží.

Protestní akce v Egyptě mají přimět prezidenta Husního Mubaraka k odchodu z funkce. Pokračují přes týden a vyžádaly si kolem 150 mrtvých.

Mubarak se v posledních dnech marně pokusil uklidnit situaci dvěma zásahy do složení vlády, v pondělí vyměnil i premiéra. Egyptská armáda pak v pondělí slíbila, že nepoužije síly, pokud se akce obejdou bez násilí. A zároveň označila "požadavky lidu" za legitimní. Tyto zprávy finanční trh uklidnily.

Emise společnosti Exxon Mobil vzrostla o 2,1 procenta díky tomu, že její zisk překonal očekávání finančního trhu. Čtvrtletní profit největší veřejně obchodovatelné ropné firmy na světě stoupl o 53 procent. Akciím pomáhaly růst i zprávy o chystaných fúzích či akvizicích.

Na devizovém trhu uzavřel kurz eura druhý měsíc za sebou se ziskem, během ledna stoupl o 2,3 procenta po prosincových 3,1 procenta. Další růst eura se ještě rýsuje, protože nárůst inflace v eurozóně nahrává názoru, že úrokové sazby v regionu půjdou nahoru rychleji než ve Spojených státech.

Za pondělí se kurz eura zvýšil o 0,6 procenta 1,3692 USD. Libra posílila díky vzestupu eura o procento na 1,6012 USD a dolar vůči japonskému jenu oslabil o 0,1 procenta na 82,05 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK