Japonské akcie díky růstu ropy a zmírnění obav z Egypta oživily

01.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. února (ČTK) - Japonský akciový trh dnes zaznamenal mírné oživení z propadů předešlých dvou dní, kdy jej srážely obavy z dopadů masových protivládních nepokojů v Egyptě. Díky růstu cen ropy získávaly akcie komoditního sektoru, zatímco vzpruhou pro celý trh byl ústup strachu z eskalace napětí v Egyptě. To přispělo i k dalšímu růstu eura na asijském devizovém trhu.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 stoupl v závěru o 0,4 procenta na 10.274,50 bodu a oživil z pondělního měsíčního minima. Rostly i další asijské burzy a index MSCI pro akcie v Asii a Tichomoří získal 0,3 procenta.

Díky vzestupu ropy Brent nad hranici 100 dolarů za barel posílily akcie japonských těžařů, zpracovatelů a obchodníků s ropou. S podporou příznivých výsledků a výhledů výrazně stouply akcie automobilky Honda. leasingové společnosti Orix a výrobce těžkých strojů Kawasaki Heavy Industries.

Celý trh přivítal zmírnění situace v Egyptě, kde vláda prezidenta Husního Mubaraka pod tlakem protestů, zahraničí i armády zahájila rozhovory s opozicí. Nárůst však omezovaly obavy z dalšího přitvrzení měnové politiky v Číně, které by mohlo přijít ještě před středečním začátkem svátků lunárního nového roku. Akcie japonských vývozců také nadále podkopával silný kurz jenu.

Na devizovém trhu v Asii euro díky zmírnění napětí v Egyptě a zejména v reakci na zprávu o dalším nárůstu inflace v eurozóně dál sílilo. Investoři předpokládají, že Evropská centrální banka začne zvyšovat úrokové sazby dříve než americký Fed, což poskytuje euru už nyní výnosovou výhodu.

Kurz eura k dolaru stoupl ke konci tokijského obchodování o 0,2 procenta na 1,3722 USD a obchodníci za klíčovou hranici pro pokračování vzestupu k 1,40 USD označují 1,.3760 USD. Dolar k jenu oslabil o 0,3 procenta na 81,3 JPY a předtím se dotkl měsíčního minima 81,75 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK