Baidu zvýšila více než trojnásobně zisk za loňské 4. čtvrtletí

01.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. února (ČTK) - Společnost Baidu.com, která provozuje největší čínský internetový vyhledávač, zvýšila v posledním čtvrtletí minulého roku zisk více než trojnásobně a překonala očekávání finančního trhu na newyorské Wall Street. Její akcie v USA poté v noci výrazně vzrostly.

Podnik se sídlem v Pekingu zvýšil zisk za tři měsíce do prosince minulého roku na 1,16 miliardy jüanů (3,1 miliardy Kč). Za stejné čtvrtletí před rokem byl zisk společnosti 427,9 milionu jüanů.

Jako se Google stal synonymem internetového vyhledávání ve Spojených státech, Baidu ovládla čínský trh. Podle průzkumové agentury Analysys International měla Baidu k loňskému září ve vyhledávání na čínském webu podíl 73 procent, zatímco Google jen 22 procent.

Bez zahrnutí nákladů spojených s akciovými opcemi vydělala Baidu 52 centů na americkou akciovou poukázku ADS. Trh očekával profit 47 centů. Tržby společnosti se více než zdvojnásobily na 2,45 miliardy jüanů.

Podnik zveřejnil čtvrtletní výsledky hospodaření po závěru obchodování na newyorské burze. Během burzovní seance emise posílila o dvě procenta a po jejím závěru si ještě připsala 8,7 procenta na 117,36 dolaru.

Baidu chce v budoucnu propojit technologii internetového vyhledávání s dalšími aktivitami na síti včetně internetového obchodu a sociální sítě. Podobně se v USA mnohé webové stránky začleňují do technologie vyhledávání Googlu; velkou výjimkou je Facebook, který ukazuje výsledky hledání ze serveru Bing od Microsoftu.

Za celý minulý rok Baidu vydělala 3,53 miliardy jüanů proti 1,49 miliardy za předloni. Tržby společnosti se zvýšily na 7,92 miliardy ze 4,45 miliardy jüanů, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK