Růst čínského zpracovatelského průmyslu se v lednu opět zmírnil

01.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 1. února (ČTK) - Růst čínského zpracovatelského průmyslu se v lednu opět zmírnil v reakci na zpřísnění úvěrových podmínek čínskými úřady. Index čínské státní federace logistiky a nákupu, který sleduje aktivitu odvětví, za leden klesl na 52,9 bodu z prosincových 53,9 bodu. Uvedla to dnes federace.

Přestože se hodnota indexu snížila, inflační tlaky v Číně přetrvávají. Odvětví roste 23 měsíců za sebou, o růstu hovoří hodnota indexu nad 50 body. Měsíční zpráva státní federace hodnotí 820 společností napříč různými obory a je indikátorem budoucích trendů ve zpracovatelském sektoru.

Jiná anketa banky HSBC mezi nákupními manažery čínských zpracovatelských firem dnes ukázala, že se aktivita odvětví mírně zvýšila. Index HSBC se v lednu posunul na 54,5 bodu z 54,4 bodu za prosinec. HSBC ale sleduje 400 podniků.

Míra inflace v Číně se v prosinci zmírnila na 4,6 procenta, když v listopadu byla na 28měsíčním maximu 5,1 procenta. Ukazuje se, že se úřadům daří tlumit růst cen potravin a bydlení. Mnozí ekonomové ale předpovídají, že spotřebitelské ceny zůstanou relativně vysoké ještě v následujících měsících.

Měřítko inflace ve státním indexu nákupních manažerů ukazuje výrazný vzestup, zejména u energií, materiálů a potravinářských komodit. Poptávka po dovozu je stabilní, ale indikátor nových dovozních objednávek klesl. Zpracovatelé tak opatrně hodnotí vyhlídky poptávky do budoucna, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK