Markit:Podmínky v českém průmyslu se zlepšily na rekordní hodnoty

01.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. února (ČTK) - Podmínky ve zpracovatelském sektoru v ČR se i nadále zlepšují, když lednový index nákupních manažerů (PMI) stoupl z prosincových 58,4 bodu na 60,5 bodu. Index tak překonal rekordní výsledky z července roku 2007. Oznámila to dnes společnost Markit Economics, která údaje zpracovala pro banku HSBC. Úroveň 50 bodů je v indexu předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Index, který sleduje kromě výroby a nových objednávek i zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby na skladě, se drží nad 50 body od listopadu. Předtím byl 16 měsíců za sebou pod touto hranicí.

"V lednu se český výrobní PMI zvedl na rekordní hodnotu, což svědčí o tom, že počátek roku 2011 navázal na zlepšení výrobních podmínek z posledního čtvrtletí roku 2010, navíc zrychleným tempem. Za nárůstem výroby stojí posílení tuzemské poptávky, které je vidět v rekordním nárůstu nových zakázek v kontrastu s menším nárůstem exportních zakázek," uvedl Kubilay Ozturk z firmy HSBC.

Markit je společnost, která poskytuje finanční informační služby. Má přes 1200 zaměstnanců v Evropě, Severní Americe a oblasti Asie a Pacifiku. Jejich služeb využívá více než 1500 finančních institucí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK