Koruna dopoledne mírně zpevnila k euru i vůči dolaru

01.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. února (ČTK) - Koruna dnes dopoledne mírně posílila vůči oběma hlavním světovým měnám. Proti pondělnímu závěru byla podle údajů serveru Patria Online kolem 10:00 k euru silnější o osm haléřů na 24,16 Kč/EUR a vůči dolaru zpevnila o šest haléřů na 17,62 Kč/USD.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance těží koruna z lepší nálady. "Dnešní ráno se nese v pozitivním duchu. Index nákupních manažerů v Číně sice mírně zaostal za odhady, nepřinesl ale výrazný negativní impulz. Situace v Egyptě zůstává stále rizikem, trhy se však momentálně uklidňují tím, že nedochází k dalšímu zhoršování," uvedl Vlk.

Doplnil, že akcie v Evropě se obchodují v plusu a zisky spolu s nimi registrují i středoevropské měny. "V případě koruny kurz postupuje na 24,15 za euro. Další nárůst domácího indexu nákupních manažerů tomuto vývoji napomáhá," poznamenal. Lednový index nákupních manažerů (PMI) stoupl z prosincových 58,4 bodu na 60,5 bodu.

Dolar proti pondělnímu závěru mírně oslabil, kolem 10:00 se obchodoval na úrovni 1,3719 USD/EUR. Důvodem mohou být očekávání před důležitým americkým indexem ISM, dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK