Pokles prodeje vozidel v Japonsku se v lednu zmírnil na 16,7 pct

01.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. února (ČTK) - Prodej vozidel v Japonsku za leden meziročně klesl o 16,7 procenta na 305.496 aut. Uvedla to dnes asociace japonských automobilových prodejců; údaj zahrnuje i minivozy.

Bez minivozů se prodej nových aut v Japonsku snížil meziročně o 21,5 procenta. Klesl pátý měsíc za sebou poté, co skončil program vládní podpory prodeje výměnou za ojeté vozy.

Tempo tohoto poklesu se ale zmírňuje. Listopadový propad byl 30,7 procenta a v prosinci prodej aut meziročně klesl o 28,3 procenta.

Manažer asociace označil pokles za relativně mírný. Připomněl, že nyní prodané počty aut v Japonsku představují nárůst o 7,4 procenta proti stejnému měsíci před dvěma roky.

"V prosinci vykázal prodej velký pokles, proto jsme měli obavy," uvedl manažer asociace. "Pokles se ale zmírnil na 21,5 procenta," dodal. Statistiku podle něj zřejmě pomohly zlepšit inovované modely vozů Vitz a Serena od automobilek Toyota a Nissan.

Asociace ale dodává, že je zatím příliš brzy na prohlášení, že pokles prodeje aut v Japonsku již dosáhl nejnižšího bodu. Připomněla, že se nejprve bude muset projevit oživení celé ekonomiky.

V Číně a Indii je odbyt aut výrazný, jeho tempo růstu se ale zmírňuje. Nevyrovnané oživování prodeje na vyspělých trzích ve Spojených státech a Evropě podle analytiků nadále vyvolává obavy, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK