Nezaměstnanost v Německu obnovila v lednu trend poklesu

01.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 1. února (ČTK) - Trend poklesu počtu nezaměstnaných v Německu se v lednu po prosincovém přerušení obnovil a sezonně upravená míra nezaměstnanosti klesla na 7,4 procenta z prosincových 7,5 procenta. Dnešní údaje spolkového statistického úřadu dokládají pokračování příznivého vývoje na německém trhu práce. Díky němu se bude moci růst největší evropské ekonomiky podle ekonomů opřít vedle exportu i o domácí poptávku.

Počet registrovaných nezaměstnaných se proti předešlému měsíci snížil po sezonním přepočtu o 13.000. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru čekali, že počet lidí bez práce se po úpravě sníží o 10.000 a míra nezaměstnanosti zůstane na 7,5 procenta.

Reálně jich ovšem kvůli chladnému počasí přibylo více než 331.000 na celkových 3,347 milionu. Neupravená míra nezaměstnanosti stoupla na 7,9 procenta z předešlých 7,2 procenta, na jaře však tyto nominální údaje rychle klesají zpět.

Nezaměstnaných bylo minulý měsíc po přepočtu o 270.000 méně než v lednu loňského roku. Počet zaměstnaných lidí se v prosinci, z něhož jsou k tomu poslední údaje, zvýšil o 50.000 na 40,55 milionu a meziročně byl vyšší o zhruba 420.000.

Úřad práce předpověděl další zlepšování trhu práce. "Celková zaměstnanost se značně zvýšila a poptávka po pracovnících bude nadále růst," řekl šéf Úřadu práce Frank-Jürgen Weise.

"Dnešní údaje potvrzují sílu německého trhu práce a dobré zprávy budou přicházet i nadále. Plány najímání se stále zlepšují a nedávno dosáhly rekordních maxim," řekl agentuře Reuters ekonom Carsten Brzeski z finanční skupiny ING. "S tak silnou ekonomikou by míra nezaměstnanosti mohla klesnout pod sedm procent již během tohoto roku," dodal.

Německá ekonomika loni vzrostla o 3,6 procenta, nejrychleji od sjednocení Německa v roce 1990. Vláda minulý měsíc zvýšila odhad růstu pro letošní rok na 2,3 procenta z dosavadních 1,8 procenta. Růst se zpočátku soustřeďoval ve vývozu, v poslední době však k němu stále více přispívá i domácí poptávka, která těží mimo jiné z relativně nízké nezaměstnanosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK